Romanu Karlovicu nagrada "Zvane Crnja"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijecanin Roman Karlovic za knjigu "Melankolija imperija" u izdanju nakladnicke kuce Lukom iz Zagreba dobitnik je nagrade "Zvane Crnja" za najbolju knjigu eseja objavljenu u razdoblju izmedu prošlogodišnjih i ovogodišnjih Pulskih dana eseja. Proglašenje pobjednika održano je u petak u Klubu hrvatskih književnika kao svecani pocetak 7. izdanja te manifestacije.

O nagradi je odlucivalo povjerenstvo u sastavu Boris Domagoj Biletic, predsjednik Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, Daniel Nacinovic, Božidar Petrac, Ante Stamac (predsjednik) i Milorad Stojevic. Obrazloženje je procitao Stamac, koji je rekao da knjiga sadrži interdisciplinarne eseje, 14 analitickih uvida srednjeg opsega koji su oštar i reski komentar na ljude i zbivanja iz raznolikih podrucja. Knjiga se proteže od pocetnog preludija do završnog finala medu kojima se nalaze segmenti nazvani Izgnani proroci, Razoružani proroci i Naoružani proroci.

Priznanje i knjigu na dar "Cakavske besedi" Zvane Crnje dobitniku je urucio predsjednik Društva hrvatskih književnika Borben Vladovic, a autor nije htio opširno komentirati nagradu, vec je samo kazao da eseji sadržani u knjizi odražavaju situaciju u kojoj se nalazimo i pokušavaju je na neki nacin osmisliti, što je jako teško. Ove je godine u Hrvatskoj izdano svega 15 esejistickih naslova, što je, po Bileticevim rijecima, solidna brojka, a po mišljenu Vladovica to je ujedno i rezultat Pulskih dana eseja, koji poticu i promoviraju pisanje eseja.

Pulski dani eseja nastavljaju se u subotu u 10 sati takoder u Klubu hrvatskih književnika, kada ce eseje na temu manipulacije citati Branimir Bošnjak, Darko Dukovski, Božica Jelušic, Braco Rotar, a u 13 sati Julienne Eden Bušic, Stjepan Cuic, Jelena Lužina i Dragutin Lucic Luce. Autor i voditelj programa je Boris Domagoj Biletic.


Podijeli: Facebook Twiter