Romantika u kršanskom kaštelu


Impresivan srednjovjekovni kaštel u Kršanu proteklog je petka deveti put pretvoren u mjesto uživanja u romantičnoj glazbi i stihovima koje su vrsni umjetnici podarili zainteresiranoj publici u kojoj je, uz brojne domaćine, bilo i stranih gostiju.

Izvedba brojnih romantičnih skladbi u jazz aranžmanima i odlična komunikacija izvođača i publike stvorila je opuštenu atmosferu, a moderator i jedan od sudionika, maestro Bruno Krajcar, skladbom "Roža" otvorio je 9. istarsku romantičnu večer čiji je i začetnik. Na kamenoj pozornici ubrzo mu se pridružio moskovski saksofonist Oleg Kireyev, inače i skladatelj koji svira etno-jazz. Bilo je to i prvo gostovanje jednog stranog glazbenika na kršanskoj manifestaciji. Svu raskoš glazbenog talenta pokazala je Astrid Kuljanić čija je ljetna adresa na Cresu, a nedavno je magistrirala jazz glazbu u New Yorku. Mlada pulska glazbenica Lara Demarin izvela je nekoliko obrada i autorskih pjesama na gitari, a pulska profesorica klavira Snježana Demarin pridonijela je uspješnom koncertu izvedbom poznatih evergreena.

Finale romantične večeri označila je zajednička izvedba skladbe "Vjeruj u ljubav", a Bruno Krajcar našalio se nazvavši glazbenike budućim Kršan Big Bandom. Napomenimo da je tijekom programa svoje stihove inspirirane ljubavlju čitala rabačka pjesnikinja Zlata Jurcan Vukelić, a kršanska samouka slikarica Irena Pfeffer izložila je svoje crteže na svili. Koncertu je prethodilo misno slavlje uoči blagdana Velike Gospe.

Organizatori uspješne manifestacije bili su i ovoga puta Općina Kršan i Turistička zajednica, a kršanski kaštel, u čiju obnovu Općina ulaže znatna materijalna sredstva, zasigurno će, po obnovi, doprinijeti i razvoju i u ovom segmentu. (G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter