Romanticno nije uvijek fantasticno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Romanticno je fantasticno? Bit ce, jer se tako Rovinj vec nekoliko godina reklamira i želi pozicionirati na tržištu kada je u pitanju turizam. Romanticni Mediteran krilatica je rovinjske Turisticke zajednice i, istini za volju, Rovinj ima dobre adute da to, ako želi, i postane. Prepoznatljiva starogradska jezgra poluotoka okrunjena sv. Fumom jedinstven je prizor i ide u prilog tome, a ne odmažu ni Punta – Zlatni rt, tzv. pluca grada, kao ni riva koja nudi pogled na brodice u luci i otok Katarinu.

A što vas, kada zumirate prizor, ocekuje i docekuje?

Rovinj se u posljednjih desetak godina sustavno ureduje i prvi dojam pri ulasku u grad je i meni, kao domorocu, kada se vratim s putovanja pozitivan, a turist ga vjerojatno gleda takvim neopterecenim ocima.



Iako je kriza, gosti moraju jesti i piti i naravno negdje prespavati. Za komad pizze ili hamburger te ostalu brzu hranu morat cete odvojiti od 25 do 30, pizza margherita je pak od 28 do 35 kuna. Vecina restorana nudi menije, riblji i mesni, koji koštaju od šest do deset eura po osobi. Posljednjih se nekoliko godina nude i dorucci u nekoliko barova i restorana koji stoje od 30 do 40 kuna. Kuglica sladoleda je u prosjeku šest kuna, a obicna kava od pet do deset. Voda u boci je od osam do 15 kuna, a pivo od osam pa sve do 25 kuna.

Dvokrevetna soba košta od 17 do 45, a studio s dva ležaja od 22 do 55 eura na noc. Hoteli su naravno nešto skuplji. U onima s tri zvjezdice nocenje stoji od 600 do 2.700 tisuca kuna. Jedna noc u hotelu Monte Mulini (naravno s doruckom) košta od 3.100 do 9.700 tisuca kuna po osobi.



Možda "malo" previše, barem po mom sudu, jer cete, kada se spustite iz sjaja i luksuza, doci na najružniju plažu u gradu – Moulin Rouge. Uz ovu plažu, ruglo grada je i restoran na Škarabi koji godinama ceka obnovu, a u samom centru tu je hotel Rovinj koji je takoder na cekanju. Ni ruševine podno sv. Fume nisu baš lijep prizor.

Za one koji, osim mora i suncanja, žele pogledati i koju izložbu tu su brojni muzeji i galerije, a najveci i najposjeceniji su muzej Kuca o batani i Zavicajni muzej. U centru su manje crkve uglavnom zatvorene dok se one vece mogu razgledavati, a muzej u franjevackom samostanu je svakodnevno otvoren (od 10 do 12 sati).

Nekoliko godina unazad Rovinj posjecuju i oni koje vole slobodno penjanje, tu su za ljubitelje rekreacije brojne uredene biciklisticke staze, no kada valja nešto izdvojiti onda to ispadne malo teže.



Iako je nama Rovinjcima svakodnevno slušati o batani dosadno, turistima je pravi doživljaj "vožnja" batanom uz zvukove istoimene folk skupine sve do spacia Matika. Ove godine su nas iznenadili mladi koji su na cetiri dana u sklopu Spring break Europe manifestacije oživjeli grad i opustošili ga i možda bi naglasak osim na romantici mogao krenuti i u tom smjeru.

Tu su, za one ozbiljnije, vec prepoznatljiv Ljetni festival Rovinj, festival koji nudi klasicne note, Baromus, one barokne, a u režiji Maistre gostovat ce Maksim Mrvica i jazz vokal Kurt Elling. Gandusiana ce ponuditi originalne izvodace, a tijekom tjedna nece nedostajati tradicijski zvuci. Mladima je glavno odredište, kada padne mrak, Monvi.



Loša je ugostiteljsko-trgovinska ponuda, a nedostaje zabavnih sadržaja te urbane estetike. Gradska žila kucavica, Carera, nakon obnove i tzv. brendiranja napunila se trgovinama s lošom i jeftinom robom. Ima naravno izuzetaka, no vrlo ih je malo. Drecavi natpisi i reklame za pojedine restorane takoder ne idu u prilog autenticnosti grada, a ponuda u rovinjskim barovima i kaficima mogla biti puno, puno bolja.


Podijeli: Facebook Twiter