Romantično i nostalgično kao u crno-bijelom filmu

Glenn Miller Orchestra u pulskoj Areni (D. ŠTIFANIĆ)
Glenn Miller Orchestra u pulskoj Areni (D. ŠTIFANIĆ)

Neodoljivi šarm nekih prošlih vremena koja asociraju na crno-bijele filmove i neki drugi način života brojnim posjetiteljima koji su u nedjelju bili u pulskoj Areni donio je jedan od najpopularnijih svjetskih big bandova - Glenn Miller Orchestra.

Orkestar je u Puli nastupio u sklopu turneje Adriatic Tour 2015, te nastupa još u Zadru i Splitu te u slovenskom Portorožu. Specifičnost ovog big banda jest njegov zvuk baziran je na klarinetu, dva alt saksofona i dva tenor saksofona, zvuku kakav je Glenn Miller utemeljio krajem tridesetih godina prošlog stoljeća te je upravo zahvaljujući specifičnom zvuku dostigao i ogromnu popularnost među tada brojnim swing jazz bandovima. Današnji Glenn Miller Orchestra osnovan je 1956. godine, no gotovo šest desetljeća uspješno njeguje prepoznatljivu recepturu slavnog skladatelja i bandleadera, a o njihovoj popularnosti svjedoči i činjenica da su stalno na turneji.

Plesni jazz s prizvukom vinila

Osim na crno-bijele filmove, glazba u izvedbi slavnog orkestra neodoljivo asocira i na vinilne ploče, a u ovu romantičnu koncertnu večer orkestar je brojnu publiku u Areni uveo klasikom "Moonlight Serenade". Pod vodstvom Nizozemca Willa Saldena, orkestar je započeo svoje dvosatno glazbeno putovanje nezaboravnim melodijama iz prošlih vremena, te su na repertoaru bile brojne skladbe samog Glenna Millera, kao i dobro znani jazz standardi autora poput Georgea Gershwina. Sve to u maniri opuštenog, plesnog jazza - "Chattanooga Choo Choo", "Sweet Georgia Brown", "Pennsylvania 6-5000", "I Got Rhytm"… samo su neke od skladbi koje je orkestar izveo u nedjelju u Areni, a osim vrsnog sviračkog umijeća, glazbenici su pokazali i da su odlični zabavljači - tako je bubnjar dobio solo dionicu u skladbi "Sing Sing Sing", no u jednom trenutku solo dionice digao se s bubnja i svirao po svemu što mu je bio u blizini - stalcima za note, podu pozornice, instrumentima glazbenika…

Ovacije za sjajne glazbenike

Svi članovi orkestra su se u pojedinim skladbama predstavili kroz solo dionice, a svirka je bila začinjena i šarmantnim diskretnim koreografijama primjerice saksofonista ili trombonista koji su se njihali u ritmu glazbe. Valja spomenuti i sjajnu pjevačicu Ellen Bliek koja se orkestru pridružila u izvedbi više skladbi.

Glenn Miller Orchestra osvojio je publiku u Puli u potpunosti - a po završetku koncerta, opet uz taktove skladbe "Moonlight Serenade", publika je dugim upornim aplauzom pozvala orkestar na bis, na što su se trombonisti spustili u parter među publiku te je orkestar zasvirao uvijek popularan klasik "In the Mood". Ovacije i aplauzi potrajali su dugo, a Glenn Miller Orchestra oprostio se od pulske publike elegantno i šarmantno uz skladbu "Adios". (Tea Tidić, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter