Romanticni šampanjac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Brut rose
Godina berbe: više berbi zajedno
Proizvodac: Billecart-Salmon
Lokacija: Mareuil-sur-Ay, Champagne
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: aperitiv i kanape s lososom ili tunom
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 460 kuna (Cicibela Rovinj)

Za vrijeme ovogodišnjeg Zagreb Wine festivala, koji je održan na starogradskoj Gliptoteci, jedna od najvecih zvijezda bio je šampanjac Billecard-Salmon. Istoimena šampanjska kuca, koja je od ove godine pod uvoznickim patronatom zagrebacke tvrtke Acrobat, imala je lijepi štand u centralnoj sali, gdje su se mogli kušati razni šampanjci iz svih linija ove kuce.

Ovaj put nas je svojom nazocnošcu pocastio clan uprave i familije Denis Roland-Billecart, koji je veliki dio vremena proveo družeci se sa zainteresiranim degustatorima. Ovu šampanjsku kucu osnovali su 1818. Nicolas Francois Billecart i njegova supruga Elizabeth Salmon u mjestu Mareuil-sur-Ay!

Ovo je jedna od rijetkih šampanjskih kuca koje su ostale u familijarnom vlasništvu sve ove godine, te su odoljele korporativnom preuzimanju koje je snašlo mnoge druge. Dugi niz godina na celu kuce bio je Francois Roland-Billecart, koji je i kreator njenog prepoznatljivog stila, a koji se može sažeti u tri rijeci: finoca, ravnoteža i elegancija, što je ujedno njihov moto u proizvodnji šampanjaca!

Mješavina kod ovog šampanjca je 40 posto chardonnaya, 20 pinota Meunier i 40 posto pinota Noir. Najveci dio vinograda nalazi se u podregiji Montagne de Reims te jedan dio u dolini rijeke Marne koja prolazi uzduž regije Champagne. Vino ima lijepu rose boju trešnje, a iz caše izvire jako puno mjehurica koji su konstantni i brzi, što pokazuje konzistentnost i kakvocu šampanjca.

Miris je jako ugodan te jako fin, a na prvu ima notu maline i kupine, no osjecam i laganu notu croissanta, koja je tipicna za šampanjce, a onda i malo maslaca, u završetku se pridodaju još i citrusne note. Naime, kompleksnost mirisa je bogata. Vino je polusuho te ima oko 10 grama neprovrelog šecera, djelomicno je toplo, nježno i mekano.

S druge strane vino ima svježinu, mineralnost i srednje tijelo. Smatram da je vino uravnoteženo, izražene intenzivnosti okusa, trajno je u ustima i ima izuzetno lijep i ugodan završetak. Vino je harmonicno te izuzetno fino i u pravoj je formi za ispijanje na nekoj lijepoj terasi uz more uz možda malo lososa ili tune.


Podijeli: Facebook Twiter