Romantična Pula u kočiji, tramvaju i kurijeri


Pulapromet je na svoje službene internetske stranice postavio novogodišnji dvojezični kalendar pod naslovom "Romantična Pula u kočiji, tramvaju i kurijeri". Tom je novogodišnjom čestitkom pulski javni prijevoznik, koji je baštinio pa i danas njeguje jedanaest desetljeća dugu tradiciju ove značajne komunalne gospodarske djelatnosti, izrazio zahvalnost za povjerenje svojim korisnicima, građanima Pule i njezine okolice, turistima s raznih strana svijeta i brojnim namjernicima, poslovnim partnerima i prijateljima te svima onima kojima su pri srcu osebujna povijest i suvremeni život našega grada.

Na secesijskoj podlozi, kao u starinskom kinematografu, na kalendaru se izmjenjuju ljupke, uglavnom manje poznate stare fotografije i razglednice, koje prikazuju razvoj javnog prijevoza u Puli tijekom desetljeća: od onodobnih mondenih prometala - gospodskih i javnih karoca i prvih automobila s punim gumama preko električnog tramvaja do modernih, a danas i najmodernijih autobusa. Na posljednjoj stranici, uz prigodan novogodišnji tekst, prikazan je i najnoviji, netom izgrađen gospodarski objekt Pulaprometa u Šijani.

Središnja priča ovoga kalendara posvećena je, dakako, danas već legendarnom pulskom električnom tramvaju, koji je na prostoru ispred željezničke stanice inauguriran 24. ožujka 1904. godine (taj je datum uzet kao službeni dan Pulaprometa) da bi Pulom prometovao te puna tri i pol desetljeća neodoljivo šarmirao putnike i prolaznike. Pulski električni tramvaj bio je atraktivan objekt mnogim fotografima i nakladnicima pulskih kartulina, a nedvojbeno najsugestivniju fotografiju sa same inauguracije, objavljenu na naslovnici kalendara, snimio je jedan od tada najuglednijih pulskih fotografa Giovanni Bonivento.

Za ovu prigodu ta je fotografija objavljena uz likovnu intervenciju Alda Klimana koji je likovno-grafički oblikovao kalendar, a ovaj elektronski nakladnički projekt realizirala je Zavičajna naklada "Žakan Juri" iz Pule. Pulaprometov novogodišnji kalendar moguće je preuzeti ili pregledati na internetskim stranicama Pulaprometa. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter