Romanticna ostavština Djanga Reinhardta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glazbena ostavština legendarnog francusko-belgijskog Roma, gitarista Djanga Reinhardta vjecna je inspiracija brojnim jazz glazbenicima, a u ponedjeljak je dug manouchea na pozornicu Balwan Cityja doveo renomirani gitarist Damir Kukuruzovic, koji je nastupio sa svojim Gipsy Swing ansamblom.

Kukuruzovic i njegov sastav, koji cine basist Željko Bilbija, gitarist Goran Grgurac i violinist Bruno Urlic, predstavili su temperamentnu glazbu prožetu romantikom i nostalgijom.

Koncert je ujedno bio i svojevrsno predstavljanje Reinhardtova životnog puta jer je Kukuruzovic izmedu svake skladbe rekao ponešto o Djangovom burnom životu, a na repertoaru su se, izmedu ostalih, našle i najpoznatije Djangove skladbe, poput tradicionalne židovske "David" ili pak "Nuages", koja je uvrštena u svjetsku jazz arhivu te je izvode gotovo svi jazz glazbenici.

Vrhunska izvedba i virtuozne solaže Kukuruzovica te violinista Urlica izmamili su od brojne publike burne aplauze, a za finale koncerta Kukuruzovic je na pozornicu pozvao gošcu, bubnjarku Ladu Obradovic iz Siska, inace studenticu na Jazz akademiji u Grazu, koja je s njima izvela "Sweet Georgia Brown" i "Joseph". Publika nije olako pustila glazbenike s pozornice te ih je dugim aplauzom pozvala na bis, kad su izveli poznatu "Dark Eyes".

Osim skladbi s njihovog albuma "Green Hill Gipsy Swing", predstavili su i neke nove pjesme koje ce se naci na albumu "Manouche" koji izlazi u listopadu, a na kojem ima i zanimljivih gostovanja.

"Dva puta smo svirali s francuskim romskim kraljem gitare, Angelom Debarrom, a na novom albumu od gostiju imamo harmonikaša Ludovica Beiera, te gitariste Yorguija Loefflera i Adriana Burnsa", kaže Kukuruzovic.

Koncertnu vecer otvorila je mlada labinska pijanistica i pjevacica Dina Rizvic, koja je dvije pop skladbe izvela u jazzy maniri - pjesme "Red" Daniela Merrieweathera i "Sun Comes Up" Johna Legenda.


Podijeli: Facebook Twiter