Romano Prodi UN-ov izaslanik za Sahel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon najavio je Vijeću sigurnosti da namjerava imenovati bivšeg predsjednika Europske komisije i bivšeg talijanskog premijera Romana Prodija izaslanikom UN-a za Sahel, priopćeno je iz diplomatskih izvora.

Prodijevo imenovanje formalno treba prihvatiti Vijeće sigurnosti, a ono će u utorak objaviti da se niti jedna od 15 članica tome ne protivi, kažu diplomatski izvori.

Načelna odluka o imenovanju posebnog izaslanika za Sahel donijeta je na sastanku na visokoj razini o stanju u regiji i Maliju, čiji sjever nadziru islamistički ekstremisti, održanom na marginama Opće skupštine UN-a krajem rujna. Tada, međutim, nije rečeno tko će biti izaslanik.

Romano Prodi, star 72 godine, bio je na čelu talijanske vlade od 1996. do 1998. i 2006. do 2008. godine. Također je predsjedao Europskom komisijom od 1999. do 2004. godine.

Sahel prijelazna zona iz Sahare u afričke savane i obuhvaća dijelove Senegala, Mauritanije, Malija, Nigera, Čada, Sudana, Južnog Sudana i Eritreje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter