Roman S. Drakulić o zlostavljanju u obitelji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi roman Slavenke Drakulić »Optužena«, priča o zlostavljanju u obitelji koja propituje je li roditeljstvo nešto što se podrazumijeva samo po sebi i može li baš svatko biti roditelj, predstavljena je danas na Interliberu.

U središtu je djevojčica koju majka zlostavlja psihički i fizički, koristeći je kao paravan za susrete s bivšim mužem, a koji za njezine roditelje kod kojih živi moraju ostati tajni. Kao odrasla, kroz svojevrsnu samoanalizu i svjedočenje ona donosi svoju životnu priču, ali i razloge koji su doveli do tragičnog ishoda.

Optužena iz naslova je djevojčica, ona je ubila svoju majku što je rijedak zločin, osobito u normalnoj građanskoj obitelji opisanoj u romanu, rekla je autorica, otkrivši sadržaj romana do kraja što, napomenula je, inače nikad ne radi.

Objasnila je kako joj je kod pisanja bio izazov kako navesti čitatelja na totalni oprost, a željela je prikazati okolnosti u kojima se jedan tako strašan zločin može dogoditi. Na optuženičkoj klupi je i susjedstvo koje najčešće, što nam pokazuju i nedavni slučajevi, ništa ne primjećuje i ne reagira. (Hina, snimio G. Mehkek/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter