Roman o Sj. Koreji nagrađen Pulitzerom za fikciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulitzerova nagrada za fikciju ove je godine dodijeljena Adamu Johnsonu za roman "Sin gospodara siročadi" (The Orphan Master's Son) o Sjevernoj Koreji.

Žiri koji dodjeljuje nagradu pohvalio je Johnsonovu knjigu kao "iznimno vješto napisan roman koji vodi čitatelja u avanturističko putovanje u samo srce totalitarne Sjeverne Koreje i najskrovitije predjele ljudskoga srca".

Johnson je, istražujući za roman, neko vrijeme proveo u Sjevernoj Koreji. "Želio sam prikazati kako je to biti običan čovjek u Sjevernoj Koreji, rekao je. "Tamo je građanima zabranjeno komunicirati sa strancima pa sam te ljude mogao upoznati samo kroz maštu", dodao je.

Roman će uskoro biti objavljen i na hrvatskome u izdanju Lumen izdavaštva.

Uz ovaj roman u konkurenciji za Pulitzerovu nagradu bili su i "What We Talk About When We Talk About Anne Frank" Nathana Englandera i "The Snow Child" Eowyn Ivey.

Nagrada za pjesništvo dodijeljena je Sharon Old za "Stag's Leap", Tomu Reiss nagrađen je za biografsku knjigu o Alexandreu Dumasu "The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo", dok je nagrada za publicistiku dodijeljena Gilbertu Kingu za knjigu "Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys and the Dawn of a New America" o rasnoj nepravdi na Floridi 1949. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter