Roman Agathe Christie najbolji krimić svih vremena

Agatha Christie
Agatha Christie

Roman Agathe Christie "Ubojstvo Rogera Ackroyda" iz 1926. najbolji je krimić svih vremena, pokazala je anketa provedena među njezinim kolegama u povodu 60. obljetnice Društva pisaca kriminalističkih romana.

Među deset najboljih krimića po izboru 600 članova Društva našao se još jedan njezin roman u kojemu zločin rješava Hercule Poirot - "Ubojstvo u Orijent ekspresu" iz 1934., prenosi BBC.

Agatha Christie proglašena je i najboljim autorom krimića u povijesti, dok je ciklus romana o Sherlocku Holmesu proglašen najboljim serijalom.

Na popisu su i dva romana Raymonda Chandlera - "Veliki san" i "Dugi oproštaj", "Baskervilleski pas" Arthura Conana Doylea, "Moonstone" Wilkie Collins i "The Nine Tailors" Dorothy L. Sayers.

Piscima krimića očito su draža klasična djela, s obzirom na to da su najnoviji naslovi na popisu romani "Kad jaganjci utihnu" Thomasa Harrisa iz 1988. i "On Beulah Height" Reginalda Hilla iz 1998., roman iz serijala o detektivima Dalzielu and Pascoeu.

U "Ubojstvu Rogera Ackroyda" Poirot istražuje smrt dvoje stanovnika maloga engleskoga sela, a roman završava otkrićem koje se danas smatra najboljim preokretom radnje u povijesti toga žanra.

Izbor najboljeg krimića svih vremena poklopio se s posljednjim pojavljivanjem Davida Sucheta u ulozi Herculea Poirota u epizodi "Zastor - Poirotov posljednji slučaj" koja će biti prikazana 13. studenoga.

No, kako je najavljeno u rujnu, zastor će se još jednom podignuti, a slavni detektiv vratit će se u novom romanu koji, uz pristanak nasljednika Agathe Christie, piše Sophie Hannah. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter