Rolete ili žaluzine?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žaluzine i rolete su najcešci nacini zaštite od sunca i opcenito zamracivanja prostora. Dok se rolete smatraju elementom stambene arhitekture, žaluzine se cešce postavljaju u poslovnim prostorima, iako u praksi nema pravila. Rolete postavljenjem s vanjske strane prozora osiguravaju zracni sloj i cirkulaciju zraka s vanjske strane - što znaci da ce biti ostvaren maksimalan efekt u smislu toplinske zaštite, pa ce i unutrašnji prostor biti puno ugodniji za boravak.

Osim toga, rolete osiguravaju i zvucnu izolaciju prostora u odredenoj kolicini. Prednost roleta je i u mogucnosti elektricnog daljinskog upravljanja, što znacajno podiže standard (ali i ulaganje), te mogucnost potpunog zamracenja prostora.

Oblik kutija za roletu je razlicit, a prema vrsti ugradnje mogu biti unutarnje, vanjske i podžbukne. Danas se sve cešce koriste podžbukne, jer nemaju velik utjecaj na izgled fasade te izgledaju jednostavnije i modernije. Vanjske rolete se najcešce izraduju od PVC-a ili aluminija, a u obje izvedbe su prakticne za održavanje.

Žaluzine mogu biti vanjske i unutarnje, a izraduju se od aluminija. Prednost žaluzina je laka montaža i demontaža, jednostavno rukovanje, mogucnost kombiniranja velikog broja boja te relativno niska cijena. Ne mogu prostor potpuno zamraciti niti pružiti zaštitu od zvuka. Vanjske žaluzine sve su cešci element arhitekture, jer osim funkcionalne zaštite od sunca i dobrog prozracivanja, stvaraju i moderne minimalisticke efekte na proceljima objekata.

Upotrebom unutarnjih žaluzina lako je regulirati kolicinu svjetla u prostoru, ali njihovo korištenje nece znacajnije sprijeciti toplinske utjecaje. Unutarnje žaluzine prakticno je koristiti i za prizemne prostore, gdje se želi u odredeno doba dana stvoriti vizualna barijera prema vanjskom prostoru ili se u unutrašnjim prostorima žele stvarati takve barijere, a pri tome se ne želi koristiti zastor. (Monika Galovic, dipl. ing. arh)

Interijer.net.hr

 


Podijeli: Facebook Twiter