Rokovi prolaze, koncesija nema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sredina svibnja bila je zakonski rok u kojem je Ministarstvo turizma trebalo odluciti koja od turistickih tvrtki ima pravo dobiti koncesiju nad turistickim zemljištem. Kao i u mnogobrojnim ranijim slucajevima, Ministarstvo se zakonskih rokova baš i ne drži pa ne cudi da još uvijek nije poznato koje ce istarske tvrtke i nad kojim zemljištem dobiti koncesiju.

Neslužbeno saznajemo iz Ministarstva da se zahtjevi još uvijek razmatraju i vode se razgovori s njihovim podnositeljima. Požalili su se da je to obilan posao buduci da moraju provjeriti ogromnu dokumentaciju, što im i vjerujemo. Medutim, nisu li sami postavljali rokove? Nismo dobili odgovor na pitanje kada ce taj proces biti okoncan i kada ce se konacno donijeti odluke o koncesiji na osnovi kojih ce se sklapati ugovori.

Morat ce požuriti jer bi prva "rata" koncesije trebala sjesti u državni Fond za turizam vec krajem kolovoza, a racune bi za taj dio koncesije trebalo ispostaviti do 30. lipnja. Naime, koncesionari bi do 31. kolovoza svake godine trebali placati fiksni dio koncesijske naknade, a do 31. ožujka iduce godine varijabilni dio, koji ovisi o poslovanju turistickih objekata. Fiksna cijena za zemljište koje koriste u kampovima iznosi tri kune po kvadratu, a dvije za ono oko hotela i apartmanskih naselja.

Prema rijecima nekolicine istarskih hotelijera, zakljucujemo da službe u Ministarstvu vode razgovore s nekim istarskim turistickim tvrtkama koje drže gotovo najveci dio turistickog zemljišta Hrvatske pod svojim okriljem, jer se upravo na Poluotoku nalaze najveci hrvatski kampovi. Medutim, još uvijek nitko od njih ne zna na cemu je.

Igor Štokovic iz Arenaturista, kojem gori pod petama jer im koncesija uvjetuje dobivanje kategorizacije, pa time i dozvole za rad u kampovima Kažela i Pomer, kaže da nema povratnih informacija iz Ministarstva o njihovim zahtjevima. U poreckoj Plavoj laguni službeni odgovor još nisu dobili, a Lagunu Novigrad je Ministarstvo kontaktiralo jer je imalo nekoliko upita vezano za njihov zahtjev. Direktor Maistre Tomislav Popovic takoder je ponovio isto, medutim tvrdi da ga ne cudi da se odluke još nisu donijele s obzirom na kolicinu posla kojeg su se službe u Ministarstvu dobavile jer je potrebno prije svega utvrditi koji dio zemljišta u kampovima država uopce ima. A svaki kamp prica za sebe i ima vecinom šaroliku vlasnicku strukturu. Pita se samo na koji ce nacin Ministarstvo poslati racune za koncesiju, i to do 30. lipnja, s obzirom na takvu situaciju.

Svi su istarski hotelijeri zahtjeve za dodjelu koncesije u kampovima, hotelima i turistickim naseljima, koja se daje na 50 godina, predali do pocetka veljace, i to za nešto više od 1.220 hektara zemljišta. Okvirno bi za njegovo korištenje trebali placati oko 40 milijuna kuna godišnje, ako ne i više. Šezdeset posto tog novca odlazi u novoformirani državni Fond za turizam, dok ce Županija, opcine i gradovi podijeliti ostatak koncesijske naknade. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter