Rok za završetak obilaznice ističe - sutra

Općinsko vijeće Tinjana (A. DAGOSTIN)
Općinsko vijeće Tinjana (A. DAGOSTIN)

Na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća prilično iznenađujuće odjeknulo je pitanje jesu li rokovi za proširenje obilaznice, od nekadašnjeg skretanja za Valmade do Medulinske ceste, premašeni. Vijećnik HSU-a Radenko Ognjenović naveo je da je rok premašen za 31 dan te da je cijena od 25 milijuna kuna (s PDV-om) porasla na 26,5 milijuna kuna.

Povećan opseg radova

- O produžetku rokova odlučuju nadzor i voditelj projekta, za koje također postoje ugovori o plaćanju usluge pa otud takva cijena s PDV-om, a i povećan je opseg radova u samom projektu. Nama, pak, okvirni sporazum koji smo potpisali s izvođačem radova, omogućuje da u realizaciju projekta krenemo kada osiguramo preduvjete i financijska sredstva. Za drugu fazu proširenja obilaznice potpisali smo četiri takva ugovora. Prva tri ugovora u cijelosti su odrađena u roku i tek je u četvrtom ugovoru došao zahtjev izvođača radova, koji je opravdanim potvrdio nadzor i voditelj projekta, za produženjem roka. Prvo za 23 dana, potom za još osam dana. Kako je obrazloženje bilo opravdano i nadzor je to prihvatio, i mi smo prihvatili produženje i ono još uvijek nije prekoračeno jer istječe 14. prosinca, dakle sutra. Stoga se ne mogu aktivirati niti penali za nepoštivanje roka, pojasnio je Giordano Škuflić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu.

Kiša odgađa otvaranje

Ovakva potvrda iznenadila je svih s obzirom da se, od početka radova na obilaznici spominjalo da se obilaznica namjerava zgotoviti koji dan prije nadolazećeg Božića. S obzirom da su se radovi tijekom ljeta izvodili uz nesmetan promet obilaznicom, od jeseni je upravo zato i zatvoren dio od Šišanske do Premanturske ceste, kako bi se što prije izveo novi kružni tok na križanju s Medulinskom cestom/Mutilskom ulicom.

- Prva faza, odnosno zamjena asfaltnog sloja, u cijelosti je odrađena o trošku izvođača radova. Pritom svakako treba napomenuti da se radi o pulskoj tvrtci koja zapošljava 300-tinjak radnika. Valjda trebamo težiti da domaće tvrtke dobiju poslove, čiji radnici u gradski proračun uplaćuju poreze i prireze te troše u pulskim trgovinama. Jasno, gradska uprava ne smije nikoga favorizirati, ali mogu reći da mi je drago kada pulska tvrtka, a nakon nje i neka istarska, dobije posao na javnom natječaju u našem gradu, naravno sve prema tržišnim i zakonskim odredbama. Što se, pak, tiče aktualnog proširenja obilaznice, pa govorili smo da bi bili sretni da se projekt realizira do Božića. Rok je potom skraćen da bi se obilaznica otvorila što prije, tako da nema mjesta nekoj polemici, rekao je gradonačelnik. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter