Rok za pravo građenja produžen na 99 godina

Ilustracija (Arhiva/GI)
Ilustracija (Arhiva/GI)

Investitori će ubuduće moći dobiti pravo građenja na 99 godina. Tako je odlučila Vlada temeljem prijedloga Ministarstva turizma da se dosadašnji rok prava građenja od 50 godina produžava na 99 godina. Kako poručuju iz tog ministarstva cilj ove izmjene Uredbe o osnivanju prava građenja i prava služnosti na nekretninama u vlasništvu države je pokretanje investicijskih turističkih projekata na državnom zemljištu.

U ministarstvu kažu da će se predloženim izmjenama i dopunama mijenjati dvije osnovne stvari: za osnivanje prava građenja na zemljištu u državnom vlasništvu, uz kriterij visine naknade, vrednovat će se tzv. kvalitativni kriterij.

Prema dosadašnjoj Uredbi, jedini kriterij kod odabira ponude bila je visina naknade, a ovom izmjenom Uredbe projekti će se vrednovati i rangirati i prema značaju u odnosu na kvalitetu razvojnih projekata, doprinosu razvoju lokalne sredine, iznosu ulaganja i novostvorenoj vrijednosti, broju novozaposlenih, poštivanju održivog razvoja, uvođenju brendova i novih tehnologija, stupnju inovativnosti, bonitetu investitora, referencama i drugim kriterijima, ovisno o pojedinom projektu.

Tijelo koje je Zakonom o upravljanju državnom imovinom ovlašteno raspolagati nekretninom, unaprijed će za svaki pojedini projekt utvrditi uvjete i rok, ovisno o veličini ulaganja.

- Vjerujem da će ove izmjene imati pozitivan učinak na investicijsku klimu i na pokretanje investicija na neiskorištenom državnom zemljištu, a posebno velikih investicija koje želimo realizirati u turističkom sektoru. Smatram i kako će ove izmjene doprinijeti boljoj iskorištenosti nekretnina u državnom vlasništvu, što će u konačnici pozitivno utjecati i na gospodarski razvoj Hrvatske, istakao je ministar turizma Veljko Ostojić. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter