Rok za izgradnju bolnice predug, a ponuda nerealna?

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Preveliki raspon u cijeni jedanaest pristiglih ponuda za gradnju pulske bolnice, predugačak rok gradnje i neadekvatan sastav nadležnog Povjerenstva koje je kao najboljeg ponuditelja na koncu izabralo splitske tvrtke Lavčević, neke su od ključnih  primjedbi direktora Udruge poslodavaca u graditeljstvu Zdenka Karakaša koji je komentirao nedavni odabir investitora koji se obvezao u roku od tri i pol godine izgraditi novu pulsku bolnicu.

Karakaš smatra da se odmah može vidjeti preveliki raskorak između najpovoljnije i najskuplje ponude. Naime, ponude su se kretale od 336,8 milijuna kuna, koliko je nudila talijanska Vianini Lavori grupa, do 512,7 milijuna talijanske CMB grupe.

Povjerenstvo na čelu s Ljubicom Đukanović kao predstavnicom ministarstva i predsjednicom Sanacijskog vijeća odabralo je na kraju zajedničku ponudu splitskih tvrtki Lavčević i Lavčević inženjering koje su istaknule cijenu od 342.008.653 kune s PDV-om.

Karakaš pak smatra da je za takav jedan važan natječaj  trebalo uključiti i stručne komisije koje bi verificirale pristigle ponude i koje bi dale njihovu ocjenu realnosti, a veliku zamjerku ima i na kako kaže, predugačak rok gradnje od tri i pol godine.

- Po meni je rok gradnje također trebao biti jedan od kriterija, a optimalno je bilo definirati rok od dvije i pol godine. Kada sam analizirao ponude, pokazalo se da postoje odstupanja od 15 do 20 posto od najniže ponude. Cilj je da se brzo gradi i da se što prije počne vraćati uloženi novac u investiciju, tim više ako znamo da smo u stanju graditi objekte na način da dok se recimo treća etaža betonira, na prvoj se već nalazi fasada i postavljaju instalacije - to se tako radi i kod nas i u svijetu. Da u grubo kažem, tih oko 400 milijuna kuna bi se u slučaju kraćeg roka počelo godinu dana prije vraćati, a znamo li da nas kamate danas koštaju oko 7 - 8 posto, znači da bi se tako uštedjelo 30-tak milijuna kuna, smatra Karakaš. 

Okomio se i na sastav povjerenstva kazavši da se pretežito sastavljeno od političara.

- To tijelo treba imati i stručno građevinsko povjerenstvo. Nitko ne može tako brzo graditi da bi bio puno jeftiniji od nekog drugog. One tvrtke koje su uputile zabrinjavajuće cijene, treba pozvati na razgovor i čuti njihovo tumačenje zašto su toliko jeftiniji, kaže Karakaš.

Zamjenik predsjednice Povjerenstva Valerio Drandić na ove prozivke odgovara da je očito da gospodin Karakaš zastupa nečije interese, odnosno istupa u ime onih koji su možda nezadovoljni odlukom Povjerenstva.

- Istina je da postoji raspon od najviše i najniže ponude no isto je istina da je jedan veći dio najozbiljnijih domaćih ponuda bio grupiran unutar vrlo malih razlika koje su se kretale između 5 do 7 milijuna kuna. Bilo je za očekivati da će strane ponude vjerojatno biti skuplje jer oni obično ne dolaze ovdje raditi da bi si zaradili plaću. I na drugim natječajima imamo takve raspone, dakle razlike do 30-tak posto su uobičajene kod ponuđača, kazao je Drandić. (D.BAŠIĆ PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter