Rok trajanja zamrznute svinjetine je 12 mjeseci

(Srecko NIKETIC / CROPIX)
(Srecko NIKETIC / CROPIX)

Jedu li Hrvati prastaro meso ili ne, dvojba je oko koje se ovih dana, kao i prije nekoliko godina, zahuktala polemika. S jedne strane domaći farmeri upozoravaju da se u Hrvatsku uvozi smrznuto meso koje se nije uspjelo prodati u Europskoj uniji, staro više godina.

Tvrde, naime, da u Hrvatskoj ne postoje propisi koji to reguliraju, pa je, recimo, u Njemačkoj rok trajanja smrznutog mesa šest mjeseci, a u Hrvatskoj 12. Doduše, stručnjaci u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Hrvatskoj agenciji za hranu u medijima su ovih dana isticali da je rok trajanja smrznutog mesa 12 mjeseci.

Nakon isteka tog roka meso postaje mekano, užeglo, puno je vode i, ukoliko bi se konzumiralo, moglo bi izazvati probavne tegobe, ali ne i posljedice koje bi dugoročno bile opasne po zdravlje.

Kad je počelo "ledeno doba"

No, problem nije taj rok od 12 mjeseci, nego nepostojanje informacije o tome kada je životinja zaklana, pa se tako već godinama nagađa da je meso na policama hrvatskih supermarketa staro "k'o Grčka". Hrvatska agencija za hranu je u Znanstvenoj studiji o kakvoći zamrznutog mesa svinja zaključila, odnosno preporučila da svinjsko meso zamrznuto na minus 18 °C treba konzumirati u roku od 12 mjeseci.

Zbog povišenog peroksidnog broja nakon 12 mjeseci, koji se očituju u promjeni senzoričkih svojstava, konzument će odlučiti kako će to meso koristiti, hoće li ga kuhati, peći ili preraditi ili možda i baciti. Međutim, kakvoća zamrznutog mesa nije ovisna samo o vremenu pohrane, već i o temperaturi, načinu pakiranja, porijeklu svinja, vrstom hrane kojom su svinje hranjenje, načinom tehnološke obrade u klaonici i drugim.

Nakon roka od 12 mjeseci može se očekivati da će biološka vrijednost mesa biti umanjena te se preporučuje koristiti ga za potrebe prerade u mesne proizvode koji će biti brzo konzumirani. Zamrznuto meso iz naše studije, vele iz Agencije, nakon 12 mjeseci pohrane bilo je prihvatljivo s obzirom na mikrobiološku kontaminaciju, a nastale kemijske promjene ne predstavljaju rizik za zdravlje.

Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, kaže da dosad nije bilo propisa, pa se nije znalo koliko je smrznuto meso uistinu staro.

- Mi smo sumnjali da je puno starije od onoga što bi trebalo. Rok trajanja smrznutog svinjskog mesa u EU-u je šest mjeseci, a u nas je sada, što nam je drago, objavljena studija Hrvatske agencije za hranu po kojoj svinjsko meso može trajati 12 mjeseci. Dosad se nije znalo porijeklo uvezenog smrznutog mesa, koliko je staro. Znamo da se uvozi iz trećih zemalja, dolazi u europske luke gdje se prepakira i stavlja se datum prepakiranja. No, ne zna se kada je životinja ubijena, odnosno datum zamrzavanja. Naš je cilj da na mesu koje je u prodaji bude jasno označeno prvo zamrzavanje ili klanje, zemlja porijekla, odnosno farma, kaže Brlošić.(Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter