Rok trajanja lijekova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koliko je opasno uzimati lijekove kojima je istekao rok trajanja?

Ljekarnici i lijecnici cesto se susrecu s pitanjem mogu li se lijekovi koristiti nakon isteka deklariranog roka trajanja. Rok trajanja istaknut na originalnom pakiranju lijeka je datum do kojeg proizvodac garantira stabilnost, sigurnost i djelotvornost lijeka pod uvjetom da je originalno pakiranje neotvarano i da je lijek ispravno skladišten.
Ispravno skladišten lijek je onaj koji je pohranjen na tamnom, suhom i hladnom mjestu.
Za vecinu lijekova, ako su ispravno pohranjeni, djelotvornost i sigurnost ostaje nepromijenjena i nekoliko godina nakon isteka roka trajanja.
Vrlo cesto upravo u našim kucnim ljekarnama nalaze se lijekovi koji su otvarani i najcešce nepravilno cuvani. Mnogi cuvaju lijekove u ormaricima u kupaonici gdje su temperatura i vlažnost prostora puno vece nego one na kojima se cuvaju lijekovi. Takve lijekove nije preporucljivo koristiti nakon isteka roka valjanosti.
Kruti lijekovi kao što su tablete i kapsule, ako su pravilno cuvani, cak i u otvorenim bocicama ostaju djelotvorni i sigurni godinu do dvije nakon isteka roka valjanosti.
Starim lijekovima koji nisu ispravno cuvani i istekao im je rok trajanja najcešce se smanjuje djelotvornost. Rjede pokazuju toksicna svojstva. Ako je lijek promijenio boju ili vanjski izgled, nemojte ga koristiti.
Otopine i sirupe ne bi valjalo koristiti ako su otvoreni duže vrijeme, cak kad su i unutar roka trajanja, jer može doci do degradacije lijeka i promijenjene djelotvornosti.
Kapi i masti za oci ne bi se trebale koristiti nakon cetiri tjedna od otvaranja originalnog pakiranja, cak ako su još uvijek s važecim rokom trajanja jer lako dolazi do kontaminacije takvog lijeka i moguce posljedicne infekcije oka.
Nitroglicerin, inzulin, tekuci antibiotik i tetraciklin nije preporucljivo koristiti nakon isteka roka trajanja zbog moguceg slabijeg ili cak štetnog ucinka.
Napravite inventuru kucne ljekarne i riješite se starih lijekova. Do neophodnog, a ispravnog lijeka, uvijek možete doci.
Stare lijekove nemojte bacati u kanalizaciju ili kontejnere za kucni otpad! Oni mogu naškoditi i biljkama i životinjama. Bacite ih u za to namijenjene kontejnere u tzv. ekootocima ili u ljekarnama.


Podijeli: Facebook Twiter