Rojc: Pulski stripaši kreirali 80-ak tabli

Pulski stripaši crtali na temu - bajka
Pulski stripaši crtali na temu - bajka

Ovaj vikend pulski su ljubitelji stripa mogli u 24 sata probati kreirati vlastiti strip u sklopu organizirane kreativne vježbe koja se održala u četiri hrvatska grada.

Rekosmo, prvi put u Puli dok se drugdje u zemlji organizira već treću godinu, a osim u Puli vježba kreiranja stripa održala se i u Zagrebu, Osijeku i Splitu. U cijeloj zemlji uključilo se više od sto ljudi, a u prostoru udruge Art&Music u Rojcu u crtanju stripa okušalo se desetak mladih polaznika i polaznica, najviše iz pulske Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna.

Svi su imali istu temu - bajku, a zadatak je bio u 24 sata složiti 24 table stripa u čemu su tek rijetki uspjeli, pa je završni rezultat 80-ak tabli, dok u cijeloj Hrvatskoj taj broj iznosi oko 1.100. Ipak, statistika je ovdje sporedna jer je prije svega trebalo pokazati kreativnost i organizirati se.

Tema rada zadana je na samom početku, nitko je prije toga nije znao pa se trebalo snaći, doći do ideje i onda je realizirati u zadanom roku što samo po sebi predstavlja određeni pritisak, ali i veliko zadovoljstvo ako je posao napravljen kako treba.

Kako su table nastajale, tako su se podizale na službenu internetsku stranicu 24satnocrtanjestripa.com na kojoj se može pogledati što je nastalo iz svega.

- Bilo mi je super, kaže nam Ana-Marija Brešić, učenica Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna kojoj je ovo prvi put da crta strip, a inače je velika ljubiteljica mangi, japanskih stripova. Uspjela je nacrtati sedam tabli u kojima je opisala jednu ljubavnu priču.

Antonio Laković koji redovito dolazi na radionice stripa koje se ovdje održavaju pak kaže da mu je bilo teže nego što je očekivao. Nacrtao je četiri table, no za to je na stranici projekta dobio odlične komentare. 

Spomenimo i da je ova kreativna vježba u Zagrebu okupila 30 ljubitelja stripa, u Splitu 25, a u Osijeku ih se odazvalo 17.  Pulski je dio manifestacije organizirala Udruga Art&Music u suradnji s pulskom Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna. (Napisao i snimio M. RADIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter