Rojc kao izvrstan primjer sinergije i obnova Malog rimskog kazališta

Levent Polyak, urbanist je iz Budimpešte te osnivač međunarodne organizacije Eutropian na predavanju u Puli
Levent Polyak, urbanist je iz Budimpešte te osnivač međunarodne organizacije Eutropian na predavanju u Puli

Zaklada "Kultura nova" u suradnji s Upravnim odjelom za kulturu Grada Pule organizirala je jučer u pulskoj Gradskoj vijećnici susret s urbanistom i osnivačem međunarodne organizacije Eutropian Levanteom Polyakom.

Levente Polyak urbanist je iz Budimpešte te osnivač međunarodne organizacije Eutropian, koja se bavi urbanističkim planiranjem, politikama i istraživanjima za unapređenje procesa urbane regeneracije europskih gradova.

Inovativne prakse

U svojoj prezentaciji, govorio je o raznim vidovima suradničke i održive projektne urbane regeneracije iz mnogih europskih gradova te važnosti suradnje, planiranja projekata s naglaskom na inovativne prakse. Istaknuo je da se projekt "Pristupi sudioničkom upravljanju u kulturi" provodi od ožujka ove godine i trajat će sve do ožujka 2018., uz podršku UNESCO-ovog Fonda za kulturnu raznolikost (IFCD) te Udruge gradova u RH kao pridruženog partnera.

- U fokusu su nastajući modeli inovativnih institucija u Hrvatskoj koji se razvijaju oko kreativnih prostora utemeljenih na principima sudioničkog upravljanja i nekog oblika civilno-javnog partnerstva. U Puli imate fantastičan primjer Rojca, taj društveni centar je zbilja nešto posebno, svakako hvalevrijedno, tu je prisutna nevjerojatna sinergija kreativnosti, ideja i inovacija, iz čega se rodilo mnoštvo projekata, naglasio je Polyak.

Prije izlaganja Leventea Polyaka, Dea Vidović, upraviteljica Zaklade "Kultura nova" kazala je da će se tim projektom obuhvatiti modeli društveno-kulturnih centara u sedam hrvatskih gradova (Čakovec, Dubrovnik, Karlovac, Pula, Rijeka, Split i Zagreb).

- Jedan od ciljeva projekta je doprinijeti podizanju kapaciteta svih dionika uključenih u inovativne organizacijske prakse. Podizanjem kapaciteta svih dionika o različitim aspektima prenamjene i mehanizmima sudioničkog upravljanja gradskim prostorima za kulturu osigurat će se uvjeti za kvalitetno sudjelovanje u donošenju odluka, planiranju i implementaciji inovativnih modela kulturnih institucija koje značajno mogu doprinijeti održivosti kulturne ponude i razvoju lokalnih zajednica, a samim time i održivom razvoju gradova, kazala je Vidović.

Obnova muzeja

Potom je Đeni Gobić Bravar iz Arheološkog muzeja Istre predstavila projekt Malog rimskog kazališta.

Ona je predstavila projekt rekonstrukcije i nadogradnje Arheološkog muzeja Istre te Malog rimskog kazališta.

- Rekonstrukcija Arheološkog muzeja Istre usmjerena je na obnovu dotrajalih prostora, da se nadogradi stražnji dio te da budu stvoreni adekvatni prostori za nove postave, za multimedijske i edukativne aktivnosti da bismo se još više povezali s odgojnim ustanovama. Sa stražnje strane bi se nalazila staklena stijena koja bi imala multimedijsku funkciju, tu bi se održavale razne projekcije, pa bi se i iz Malog rimskog kazališta mogli gledati filmovi. Projekt za Malo rimsko kazalište je gotov, još se čekaju sredstva, težit će se prije svega njegovom očuvanju, kazala je Gobić Bravar.

Nazočne je u ime Grada Pule pozdravila pročelnica Upravnog odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter