Rojc iz "skladišta udruga" pretvoriti u pravi centar

Ulaz u bivšu vojarnu Karlo Rojc (arhiva)
Ulaz u bivšu vojarnu Karlo Rojc (arhiva)

Savez udruga Rojca ove će godine provoditi brojne projekte, a zasad je novac osiguran za četiri velika. O kojim je projektima riječ porazgovarali smo s Irenom Boljunčić Gracin, koordinatoricom Saveza.

- Za prvi projekt, koji se zove "SURadnjom i znanjem za zajedničko dobro", dobili smo 90 tisuća kuna, a financira ga novoosnovana zaklada Kultura nova. U njemu sudjeluje osam udruga članica SUR-a, a sam projekt sastoji se od tri tematske jedinice - izgradnja znanja i osnaživanje samog Saveza, zagovaračke aktivnosti u pronalasku mogućeg oblika upravljanja Društvenim centrom Rojc i zagovaranje boljeg pozicioniranja nezavisne kulture u kulturnoj politici Grada Pule, veli Boljunčić Gracin.

Kako navodi, aktivnosti koje će se provoditi kroz ovaj projekt sastoje se od edukacija, istraživanja, okruglih stolova i tribina vezanih za kulturne politike i nezavisne kulturne centre. U sklopu projekta u ožujku se tako priprema veliki okrugli stol o modelima upravljanja kulturnim centrima. Na njega će biti pozvani stručnjaci iz velike međunarodne mreže koju čine 52 nezavisna kulturnih centra - Trans Europe Halles (TEH) da predstave svoja iskustva te pomognu pronaći adekvatan model upravljanja za Rojc.

Inače, kako pojašnjava Boljunčić Gracin, Savez udruga Rojca registriran je prije godinu dana sa željom da se potakne komunikacija među udrugama da bi one, putem krovne organizacije, mogle lakše djelovati. Iako u Rojcu trenutno djeluje 106 udruga, u Savezu ih je tek 17. Na naše pitanje zašto ih je tako malo Boljunčić Gracin veli da je Rojc zapravo "skladište udruga" od kojih mnoge nisu pretjerano društveno aktivne i gledaju isključivo svoje interese. (piše B. PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter