Rojc ima i časopis i portal

Krsitina Nefat, Vjeran Juhas i Rudija Pavličević (M. RADIĆ)
Krsitina Nefat, Vjeran Juhas i Rudija Pavličević (M. RADIĆ)

Treći broj časopisa Veznik predstavljen je na konferenciji za novinare u Društvenom centru Rojc u Puli, a bilo je riječi i o službenom internetskom portalu za stanovnike Rojca i njihove goste na adresi rojcnet.pula.org.

Rudija Pavličević, koja uz Marina Jurcana čini urednički tim Veznika te piše i lektorira tekstove, objasnila je da je ovaj časopis projekt Saveza udruga Rojca koji će pisati o svim postignućima i programima ovdašnjih udruga. Veznik izdaje udruga Metamedij, a Jurcan, predsjednik ove udruge, je i urednik koji i piše za list.

Dizajn i prijelom radi Vjeran Juhas koji i fotografira uz članove Studija Kapula, a pišu još Nevena Trgovčić, Dušica Radojčić, Arlina Hapadžić, Dunja Mickov i Daniela Knapić. Oni su pratili što se tijekom proljeća i ljeta događalo u i oko Rojca pa tako pišu o 20 godina Monteparadisa, Akciji Rojc, Krojbcergu ali i o bespovratnim sredstvima Europske unije za udruge koja se mogu dobiti putem Europskog socijalnog fonda, dok se kroz razgovor s Edgarom Buršićem prisjećaju 20 godina Monteparadiso festivala. Milisav Katrašnik u intervjuu govori o Breakdance Studiju AB Original. Ima i drugih tema, a tu su i natječaji na koje se civilne udruge mogu prijavljivati.

Presica je održana u Dnevnom boravku koji je službeno otvoren prije tri tjedna, a kojeg je Pavličević opisala kao prostor za razmjenu ideja jer u svim centrima postoje ovakvi prostori gdje se udruge nalaze, a o njemu se naveliko piše i u Vezniku. Ideja je da se ovdje otvore knjižnica i info pult za ljude koji su zainteresirani za događanja i projekte u Rojcu.

Piše se i o osnivanju Saveza udruga Rojca (SUR) kojem je na čelu Kristina Nefat. Ona je kazala kako SUR predstavlja jedinstven model mreža udruga u Hrvatskoj zato što mu je cilj ujediniti više od 110 udruga koje pod ovim krovom rade, žive i bave se različitim djelatnostima. "Naglasak je na različitim djelatnostima, i upravo smo po tome jedinstveni i zato možemo i služimo kao primjer drugim sličnim centrima u Hrvatskoj", kazala je Nefat.

Savez je prvi takav u zemlji, a nastao je krajem prošle godine kao rezultat radionica u sklopu projekta Edukacija i razvoj modela sudioničkog javno-civilnog upravljanja Rojcom. Pzvane su i sve udruge iz ovog centra da im se pridruže.

U planu rada Saveza je i održavanje internetske stranice Rojcnet o kojoj je također bilo riječi a na kojoj se mogu pratiti sva događanja u Rojcu. Prednost je što Rojcnet svi mogu lako koristiti (za što postoje upute) i iznijeti program svoje udruge. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter