Rohatinski: Vjerojatno se vraćam u Agrokor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ekskluzivnom intervjuu, prvom koji daje kao bivši guverner, Željko Rohatinski govori o planovima za budućnost, odnosu i suradnji s bivšom i sadašnjom Vladom, monetarnoj i fiskalnoj politici, stanju i perspektivama domaće ekonomije, ali otkriva i svoje političke stavove.

- Je li među ponudama i opcija povratka u Agrokor?

- Povratak u Agrokor jest jedna od opcija.

- A Goldman Sachs, koji se navodno također raspitivao za Vas?

- Istina, dobio sam poziv iz Goldman Sachsa da postanem član njihovog advisory boarda, što konkretno znači da budem njihov poslovni savjetnik za poslove koje obavljaju u srednjoj Europi i posebno u našoj regiji.

- Koja Vam je opcija bliža? - Posao u Goldman Sachsu nije posao u punom radnom vremenu, već posao koji se obavlja prema potrebama i koji na neki način može predstavčjati dobru dopunu nekom drugom redovnom poslu, no ne i nešto što bi u cijelosti ispunilo moje radne kapacitete.

- Znači, ipak Agrokor?

- Vjerojatno.

- Vaša smjena, preciznije, činjenica da Vam premijer Milanović nije ponudio i treći mandat, podigla je dosta prašine.

- Niti mogu niti želim spekulirati o mišljenju ili motivima postupka gospodina Milanovića. Ograničio bih se samo na dvije činjenice. Prva je da je na javnosti poznatom razgovoru koji sam imao s gospodinom Milanovićem i još nekim članovima Vlade u siječnju dogovoreno da ostanem na ovoj dužnosti još jedan mandat. Nakon toga više praktički nisam imao nikakvih kontakata s premijerom do telefonskog poziva u kojem mi je priopćio da je promijenio svoj stav i da me neće predložiti za još jedan mandat. Njegovo je, naravno, pravo da tako postupi.

- Opet se spominje aranžman s MMF-om. Što bi to značilo za Hrvatsku u ovom trenutku?

- Traženje aranžmana s MMF-om mislim da bi bila najgora opcija jer može prije svega značiti jedan od dva vrlo nepovoljna scenarija. Prvi je da Hrvatska izgubi kreditni rejting i da se više ne može pod prihvatljivim uvjetima zaduživati u inozemstvu tako da bi krediti MMF-a praktički predstavljali jedinu opciju. Drugi scenarij mogao bi biti u slučaju da aktualna politika ne uspije ostvariti fiskalne ciljeve zbog snažnih otpora u zemlji, u kojem slučaju bi aranžman s MMF-om jednostavno bio alibi za znatnije smanjivanje proračunskih rashoda. Nadam se da se nijedan od ovih scenarija neće ostvariti u praksi. (A. DRAGOJEVIĆ MIJATOVIĆ/NL)

CIJELI RAZGOVOR U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter