Rohatinski spreman za novi mandat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pocetkom sijecnja bio sam na razgovoru s premijerom Milanovicem na kojem se govorilo i o buducem vodstvu Hrvatske narodne banke. Rekao sam tom prilikom da sam spreman ostati na mjestu guvernera u još jednom mandatu ako Vlada ocijeni da uspješnom suradnjom s HNB-om može poceti rješavati gospodarske teškoce i promijeniti negativne tendencije.

Od tada je prošlo pet mjeseci i na Vladi je sada da ocijeni možemo li uspješno dalje suradivati ili ne", rekao nam je u Opatiji guverner Željko Rohatinski, kojeg smo pitali ostaje li definitivno na celu središnje banke. Nakon sijecanjskog sastanka, kaže, na tu temu više nije razgovarao s premijerom.

Nacelni dogovor da Rohatinski ostaje guverner vec je tada postignut, a buduci da se mandat bliži kraju, na potezu je Vlada. Procedura je inace takva da izvršna vlast prijedlog guvernera predlaže parlamentu. Mandat cijelog Savjeta HNB-a traje do 12. srpnja ove godine.

U Banskim dvorima smatraju da su Rohatinski i njegov zamjenik Boris Vujcic »ista škola«, tako da je gotovo svejedno tko ce od njih dvojice biti guverner Narodne banke.

- Još cemo o tome razmisliti, ali moguce je da Rohatinski ostane guverner i iduce dvije godine, a da ga onda naslijedi Vujcic i do kraja odradi šestgodišnji mandat, rekao nam je visoki vladin dužnosnik.

Odredene rezerve prema Rohatinskom možda su motivirane njegovom recentnom tvrdnjom da u hrvatskom gospodarstvu »pada sve što ne bi smijelo pasti« i procjenom da ce BDP u 2012. pasti jedan posto, a ne rasti za 0,8 posto, kako je planirala Vlada. (A. D. M., D. C./NL)


Podijeli: Facebook Twiter