Rohatinski preuzeo spašavanje ekonomije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Guverner HNB-a Željko Rohatinski u utorak je odlucio bankama osloboditi novih 850 milijuna eura ili 6,3 milijarde kuna za kreditiranje gospodarskih projekata koji bi pomogli izlasku iz krize i povecanju zaposlenosti. Taj ce novac biti osloboden kroz smanjenje stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze s dosadašnjih 20 na 17 posto, a takvom se odlukom nastoje potaknuti ulaganja u nove projekte, koji bi u što kracem roku mogli pridonijeti poboljšanju izvoza, stanja platne bilance i otvaranju novih radnih mjesta, tumace u središnjoj banci.

U priopcenju HNB-a navodi se da je guvernerova odluka donijeta nakon konzultacija s predstavnicima vodecih banaka i poslodavaca, no ne spominje se nigdje izvršna vlast, niti bilo kakav vid suradnje s njom po ovom pitanju. Isto nam je potvrdio i sam Rohatinski koji podsjeca da je i prije govorio o mogucem ciljanom oslobadanju iznosa od desetak milijardi kuna, pri cemu je oko cetvrtine tog novca lani i oslobodeno, no nije (namjenski) potrošeno.

- Pustili smo tada državi, HBOR-u i bankama da se dogovore o mehanizmima kreditiranja poduzetnika, no prošla je godina dana, model A je dao slabe rezultate, a B uopce nije ni aktiviran. Pokušali smo zajedno, no nije išlo, pa smo ovaj put odluciti djelovati sami. Nije to potez koji povlacimo napamet.

Razgovarali smo s bankarima i poduzetnicima, i mislimo da projekata u koje bi se moglo uložiti i koji bi mogli dati dobre rezultate - ima. Tu prije svega mislim na preradivacku industriju i turizam, i to na projekte koji brzo mogu dati povrat, ne na golf terene, napominje Rohatinski.

- Situacija u ekonomiji može biti samo još gora, pri cemu prije svega mislim na rast nezaposlenosti. Ovo smo ucinili na vlastitu ruku i na vlastiti rizik, kao pokušaj da damo doprinos poboljšanju ekonomske situacije u zemlji, porucuje guverner te dodaje da bi ovaj potez rezultate mogao dati vec do kraja godine. (A. DRAGOJEVIC MIJATOVIC/Novi list)

Vlada RH o odluci HNB-a

U pogledu današnje odluke guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, donesene nakon konzultacija s predstavnicima vodecih banaka i poslodavaca, kojom hrvatski bankovni sustav dobiva na raspolaganje oko 6,3 milijarde kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu, poglavito ulaganja u preradivackoj industriji i turizmu, Vlada u nacelu pozdravlja spomenutu odluku, priopcio je Vladin Ured za odnose s javnošcu.

Štoviše, Vlada posebno pozdravlja doprinos koji ce ovakva odluka HNB dati naporima Vlade u snižavanju kamatnih stopa. U tom smislu ipak isticemo da se današnja odluka HNB-a, koja je, kako se navodi u njenom priopcenju, donesena iskljucivo u konzultacijama s poslodavcima i bankama, cini vrlo iznenadujuca s obzirom na prethodna stajališta središnje banke vezana uz takav oblik konzultacija.

Štoviše, dodatno iznenaduje i selektivan pristup otpuštanja likvidnosti namijenjene projektima u specificnim gospodarskim djelatnostima, a opet uzimajuci u obzir stajališta središnje banke vezana uz takav nacin selekcije, kaže se u priopcenju iz Vlade.

Medutim, ukoliko odredbe ovakve odluke i proces njezinog donošenja predstavlja znak promjene dosadašnjih stajališta HNB-a i njezino aktivno ukljucivanje u brigu oko poticanja gospodarskog rasta u RH tada pozdravljamo spremnost HNB-a da u tom cilju napokon upotrijebi instrumente monetarne politike.

Ovom prilikom takoder isticemo da je iz modela A tijekom prošle godine odobreno oko 2,5 milijardi kuna kredita. Prve dvije aukcije iz modela A+ pokazale su velik interes banaka i donijele sniženje kamatnih stopa za koje ocekujemo da ce se nakon ove odluke HNB-a dodatno osnažiti. Želimo takoder istaknuti da su predstavnici Hrvatske narodne banke u potpunosti bili ukljuceni u proces definiranja modela A prošle godine, te su takoder postavljali uvjete koje bi model morao zadovoljiti u zamjenu za otpuštanje likvidnosti u sustav s njihove strane, kaže se u priopcenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter