Rohatinski odlazi, Vlada otkazala suradnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon 12 godina na mjestu guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) odlazim iz HNB-a, najavio je danas guverner HNB-a Željko Rohatinski.

Rohatinski, kojem drugi šestogodišnji mandat na celu HNB-a istjece 12. srpnja, rekao je novinarima nakon današnjeg predstavljanja izvješca Svjetske banke da odlazi s mjesta guvernera jer više ne može uspješno suradivati s Vladom premijera Zorana Milanovica.

U nekoliko sam navrata izjavio da sam spreman ostati u HNB-u ako Vlada ocijeni da smo u stanju uspješno suradivati, no Vlada je ocijenila da takva suradnja više nije moguca. To mi je rekao premijer Milanovic prije nekoliko dana u telefonskom razgovoru, kazao je Rohatinski.

Na novinarski upit je li do razlaza došlo zbog njegove politike stabilnog tecaja kune, Rohatinski je ustvrdio kako je dosadašnja praksa pokazala da je stabilan tecaj kune jedan od temeljnih preduvjeta za održavanje stabilnosti cijelog sustava, pa ne vidi razloga da se to mijenja.

Guverner HNB-a prethodno je na skupu posvecenom izvješcu Svjetske banke o europskom gospodarskom modelu ustvrdio da se u sadašnjoj krizi održivi ekonomski rast može postici samo uz potrebnu razinu štednje.

Hrvatska treba ici putem kombinacije strukturnih reformi, restriktivne fiskalne politike i razumno ekspanzivne monetarne politike kako bi se ogranicena financijska sredstva preusmjerila s potrošnje na investicije koje bi inicirale održivi ekonomski rast s niskom inflacijom i stabilnim tecajem.

Nadam se da ce Vlada i HNB na celu s novim guvernerom krenuti tim putem, rekao je Rohatinski te se zahvalio svima, a posebno hrvatskoj javnosti na podršci koju mu je pružala tijekom proteklih 12 godina. (Hina)



Boris Vujcic novi guverner?


Boris Vujcic glavni je kandidat za novog guvernera, saznaje novatv.hr. Drugi je covjek monetarne vlasti, uvijek u sjeni karizmaticnog guvernera Rohatinskog.U HNB-u radi 16, a kao guvernerov zamjenik 12 godina. Doktor je ekonomskih znanosti i predavac na zagrebackom Ekonomskom fakultetu. Šest i pol godina zamjenik je glavnog pregovaraca u pregovorima Hrvatske s EU. Kao i Rohatinski oštrog je jezika, a u krizi se zalaže za bolne rezove.

Da se zakljuciti kako se Vujcicevi stavovi podudaraju sa stavovima guvernera Rohatinskog. "S njegovim dolaskom na celo HNB-a ne bi trebalo biti bitnih promjena. Mislim da ce Vujcic, koji je dio mlade generacije i apsolutno kompetentan covjek koji je s njim niz godina suradivao. Koliko ce to biti nastavak stare politike teško je reci. Svaki covjek nosi svoje ideje. Pogotovo covjek koji je takva licnost kao Boris Vujcic', kaže prof.dr.sc. Dražen Kalogjera za dnevnik.hr.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter