Rohatinski nece u Klagenfurt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Guverner HNB-a  Željko Rohatinski u cetvrtak se oglasio u vezi s medijskim nagadanjima o njegovom eventualnom svjedocenju pred istražnim povjerenstvom pokrajinskog parlamenta Koruške, porucivši da je HNB spreman, kao i dosad, sukladno propisima RH, razmijeniti informacije i raspraviti sva pitanja iz djelokruga svog rada vezano uz slucaj Hypo banke.

Medutim, Rohatinski nam je pojasnio da u Klagenfurt - ne ide. U tom smislu, kažu u HNB-u, ocekuju odgovarajuce upite ili posjet predstavnika nadležnih austrijskih tijela. Rohatinski, s kojim smo u cetvrtak razgovarali, kaže da to iskljucivo podrazumijeva ili pismeni upit iz Koruške ili da predstavnici povjerenstva dodu u Zagreb.

- Drugim rijecima, necu ici svjedociti u Klagenfurt, porucio je. Time je potvrdio svoj raniji stav da je spreman na suradnju, ali da to baš i ne bi ukljucivalo poziv na saslušanje guvernera središnje banke jedne neovisne države u pokrajinski parlament druge države.

Istražno povjerenstvo pokrajinskog parlamenta Koruške formirano je 17. prosinca 2009. s ciljem da istraži okolnosti pod kojima je Koruška otkupila udjele BLB-a u Hypo banci i Hypo Grupi.

Službeni mandat povjerenstva odnosi se na utvrdivanje jesu li prilikom nacionalizacije Hypo banke zašticeni interesi Koruške te jesu li poštovani svi relevantni zakoni. Slicno povjerenstvo osnovao je i njemacki parlament.

Kako se može doznati, istražno povjerenstvo parlamenta Koruške namjerava ispitati 96 svjedoka, od kojih 17 vezano uz poslovanje Hypo banke u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter