Rohatinski: Dotaknuli smo dno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gost HRT-ova Dnevnika bio je guverner središnje banke Željko Rohatinski koji je potvrdio da je hrvatsko gospodarstvo na neki nacin dotaknulo dno recesije te je izgledan njegov oporavak. "Ako je kriza nastupila u rujnu 2008. i manifestira se kao recesija, dosegli smo dno i iz recesije možemo izaci u prvom dijelu 2010. Ako je promatramo s aspekta stvaranja preduvjeta koji su doveli do krize, s rastom inozemnog duga, deficita, onda izlazimo puno teže i trebat cemo puno više vremena", smatra Rohatinski.

HNB je intervenirao najbolje što je mogao, a na pitanje tko ce sada voditi brigu o razvoju, rastu zaposlenosti i rastu BDP-a, guverner je odgovorio da je to regulirano postojecim zakonima i Ustavom."Moja je ocjena da je ovaj pad domace potražnje u 2009, koji ce iznositi 8 posto, i pad izvoza roba i usluga oko 17 posto, na odredeni nacin doticanje dna", rekao je Rohatinski.

"Ocjenjujemo da je pad te potrošnje oko 8 posto, ali s koje razine? Ona je bila prethodno financirana inozemnim kreditima i zaradom ostvarenom od mjehura na tržištu kapitala i nekretnina. Vratiti se ponovno na isti nacin na tu razinu, znacilo bi reprizirati mehanizme koji su i doveli do krize", rekao je guverner, potvrdivši tezu voditelja Zorana Šprajca da smo živjeli iznad svojih mogucnosti.


Podijeli: Facebook Twiter