Rohani službeno preuzeo predsjedničku dužnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjereni klerik Hasan Rohani u subotu je i službeno preuzeo predsjedničku dužnost Islamske Republike Irana obećavši, među ostalim, da će se angažirati na ukidanju nepravednih sankcija donesenih protiv zemlje, tijekom svečanosti koju je izravno prenosila državna televizija.

"Izbor kompetentnog čovjeka koji je trideset godina služio islamskom establišmentu i uspio se oduprijeti neprijateljima kao klerik, potvrda je njegove vjernosti režimu i povjerenja u svećenstvo", rekao je vrhovni duhovni poglavar Ali Hamenei.

Novi je predsjednik obećao da će raditi na "spašavanju ekonomije, konstruktivnim pregovorima sa svijetom, da će poduzeti nove korake koji će povećati važnost Irana, zajamčiti nacionalne interese te ukinuti nepravedne sankcije", nametnute zemlji zbog nuklearnog programa. Svečanosti su prisustvovali najviši državni dužnosnici.

Rohani će u nedjelju položiti zakletvu pred članovima parlamenta na svečanosti na koju su Iranci prvi put pozvali i strane čelnike, među kojima je desetak šefova država iz regije te bivši šef europske diplomacije Javier Solana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter