Rogoviceva fotelja bez zamjene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Raspisivanje natjecaja za novog direktora Zracne luke Pula, što su još prije pola godine dogovorili Ministarstvo prometa i Istarska županija, "više nije aktualno". Naime, upravo je tim rijecima odgovorio predsjednik Nadzornog odbora Zracne luke Valerio Drandic na pitanje što je s najavama od prije šest mjeseci, izbjegavajuci pritom odgovoriti je li se od natjecaja definitivno odustalo.

Bez previše detalja Drandic je rekao da je o ovoj temi pocetkom tjedna u Zagrebu razgovarao s ravnateljem Državne uprave za zracni promet Jurom Šaricem koji mu je i sam potvrdio da se u natjecaj zasad ne ide te da ce se i dalje pratiti poslovanje Zracne luke i u skladu s trenutkom odrediti termin za njegovu objavu. Naglasio je da je takav stav ministarstva te da je mišljenje Županije u tom slucaju manje bitno.

Ovakvo obrazloženje uistinu cudi ako se prisjetimo i izjava istarskog župana Ivana Jakovcica koji je prije samo pola godine rekao "da je stav Županije da se natjecaj raspiše te da ocekuje da ce ministarstvo o tome brzo donijeti odluku".

To je takoder prije pola godine potvrdila i glasnogovornica Ministarstva prometa Marina Halužan rekavši tada "da se ministarstvo zalaže za raspisivanje natjecaja te da odluku o tome mora donijeti Skupština društva koju cine predstavnici države, županije, gradova i opcina". Halužan je tada izjavila da se objavljivanje natjecaja ipak ocekuje brzo.

Gdje je zapelo i što se u meduvremenu dogodilo jasno je valjda samo nadležnima koji su zaboravili da su prvi izvijestili javnost da ce doci do promjena u Zracnoj luci. Još više cudi izjava Valerija Drandica koji je jucer rekao da Županija nije nikada inzistirala na tome da se ide u promjenu rukovodstva pulskog aerodroma te da su oni na to bili spremni zbog svega što se proteklih mjeseci zbivalo, što je dijelom bilo medijski napuhano.

Obrazloženje da se raspisivanje natjecaja amenovalo zbog pritiska medija ne stoji jer i sami smo u nekoliko prijašnjih razgovora dobili Drandicevu potvrdu da bi bilo dobro da dode do promjene, ponajviše zbog velikog pritiska hotelijera i turistickog sektora koji vec duže nisu zadovoljni aktualnim direktorom Brunom Rogovicem, kao i zbog ogromnog nezadovoljstva veceg dijela djelatnika Zracne luke.

"Buduci da poslovanje Zracne luke u 99 posto slucajeva ovisi o turizmu, mislim da bi buduci direktor trebao imati iskustva u tom sektoru i da bi bilo dobro da dolazi iz te branše", izjavio je Drandic u lipnju.

Najave se nisu ostvarile ni u kontekstu planiranih izmjena dijela društvenog ugovora po kojem je jedan od uvjeta za izbor direktora najmanje pet godina iskustva u zracnom prometu. Ta je stavka bila sporna i planiralo ju se mijenjati jer ogranicava širi izbor potencijalnih kandidata koji bi se mogli javiti na natjecaj. Kroz izmjene se planirao uvesti i ogranicavajuci mandat direktora u razdoblju od cetiri godine, za razliku od sadašnje prakse kada mandat nije limitiran.

Drandic pojašnjava da je zatražio izmjene društvenog ugovora, no u ministarstvu mu je potvrdeno da se u tu proceduru nece ici jer su uvjeti iz natjecaja uskladeni s normama Europske unije. Naglasio je da zainteresiranih pretendenata na direktorsko mjesto ima, ali da ce zbog strogo definiranih kriterija biti teško pronaci kandidate koji udovoljavaju uvjetima.

Nije želio potvrditi jesu li i dalje u igri njegova zamjenica u Nadzornom odboru Jadranka Katarincic Škrlj, aktualni direktor hotela Croatia u Dugoj Uvali Dalibor Dužaic (bivši dugogodišnji zaposlenik Zracne luke) i nekadašnji direktor aerodroma Lenko Uravic.

Dodajmo i to da je u nekoliko navrata potvrdeno da ce se u natjecajnu proceduru krenuti nakon ljetne sezone, no kako sada stvari stoje, Rogovic se još duže vrijeme ne treba brinuti za svoju ocito cvrstu fotelju.


Podijeli: Facebook Twiter