Rog, glasovir i glas


Hornist Hrvoje Pintarić i pijanistica Tamara Jurkić Sviben gostovali su u Kanadi i Australiji tijekom prošle godine gdje su snimili skladbe Alana Holleya za australsku izdavačku kuću Hammerings Records. Potom su prošle godine, na 17. festivalu Pulski umjetnici Puli započeli suradnju s mezzosopranisticom Sofijom Cingula.

Ovi su glazbenici nastupili u srijedu navečer u crkvi sv. Franje, gdje su se predstavili vrlo zahtjevnim i raznolikim programom, kada su na repertoaru bila djela velikana svjetske glazbe, kao i ona živućih skladatelja.

Zahtjevan repertoar

Započelo je klavirskom izvedbom Tamare Jurkić Sviben koja je interpretirala tri sonate Domenica Scarlattija. Ovaj je talijanski skladatelj i čelist svojim stilom izvršio odlučujući utjecaj na razvoj klavirske glazbe u 18. stoljeću, stoga su njegove sonate nezaobilazno djelo mnogih pijanista diljem svijeta. Jurkić Sviben je izvela njegove sonate u D-duru, f-molu i C-duru, a potom je Sofija Cingula otpjevala "Tre ariette" Vincenza Bellinija, "Il fervido desiderio"," Dolente immagine la Fille mia" i "Vaga luna". Cingula se iskazala predanim, nadahnutim nastupom, pokazavši zavidne glasovne mogućnosti, a Tamara Jurkić Sviben bila je tijekom cijele večeri puno više od korepetitora i glasovirske pratnje, jer su klavir, rog i glas bili jednakopravno zastupljeni, i svi su ovi glazbenici pokazali najbolje od svog umijeća.

Skladba mladog autora Dalibora Grubačevića "Solid Pictures" (za klavir i rog) ovom je prigodom praizvedena, a uslijedila su djela Ivane Lang, čiji opus Jurkić Sviben već godinama valorizira, i to "Jadri brode", "Svatovska" i Oj divojko bleda".

Laura Mjeda Čuperjani, skladateljica koja već nekoliko godina živi u Puli i čija djela izvode razni pulski glazbenici, inače zaposlena na pulskoj Muzičkoj akademiji, komponirala je djelo "Hiža", posvećeno Ivani Lang. Ivana Lang spada među rijetke žene - skladateljice u suvremenoj hrvatskoj glazbi. Napomenimo da su stvaralačke sklonosti Ivane Lang potencirali i vodili upravo Slavko Zlatić koji joj je otkrio ljepotu istarske ljestvice koju će primjenjivati u svojim skladbama, te prof. Ivo Lhotka koji ju je nagovorio na učenje orkestracije.

Schubert i Berlioz

U nastavku večeri na repertoaru su bile skladbe jednog od prvih i glavnih predstavnika romantizma u glazbenom stvaralaštvu, Franza Schuberta, potom Richarda Straussa, ali i Hectora Berlioza. Izvedena je i "Sonata za rog i klavir" Alana Holleya, te djela Louisa Spohra i Alexandera Zemlinskog.

Sofija Cingula rođena je u Zaboku, studirala je u Beču, a radi na Muzičkoj akademiji u Puli. Koncertni i operni nastupi ove glazbenice obuhvaćaju širok i raznolik repertoar, od rane glazbe sve do modernih praizvedbi suvremenih autora koji joj nerijetko i posvećuju svoje skladbe.

Hrvoje Pintarić rođen je u Bjelovaru, diplomirao je rog u Zagrebu, a s Tamarom Jurkić Sviben surađuje od 2011. godine.

Tamara Jurkić Sviben diplomirala i magistrirala klavir u Zagrebu, a doktorirala je s temom hrvatskih glazbenika židovskog porijekla te njihovom doprinosu hrvatskoj kulturi i glazbenoj baštini. Surađuje s brojnim glazbenicima i ansamblima.

Koncert u sv. Franji

Večeras, s početkom u 20 sati u crkvi svetog Franje nastavlja se koncertni ciklus Pulski umjetnici Puli nastupom pijanistice Vesne Ivanović Ocvirk i violinistice Natalije Čabrunić Pfeifer. Na programu su djela Bartoka, Rahmanjinova, Piazzole i drugih. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter