Rodna ravnopravnost nije samo "žensko" pitanje

Vlasta Šimek i Elena Jerman na konferenciji za novinare (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Vlasta Šimek i Elena Jerman na konferenciji za novinare (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Na Međunarodni dan žena podsjećamo na odgovornost koju kao socijaldemokratkinje baštinimo od žena, borkinja koje su desetljećima, stoljećima branile ekonomska, socijalna, politička i ljudska prava žena, istaknula je na konferenciji za novinare predsjednica Foruma žena SDP-a Istre Vlasta Šimek.

Citirala je tom prigodom Giuseppinu Martinuzzi, borkinju za ravnopravnost općenito, a pogotovo žena koja je još 1913. godine rekla: "jer nije pravedno, jer nije humano, jer nije u skladu s društvenim napretkom, da žena, samo zato jer je žena se smatra nesposobnom, nepodobnom ili nedostojnom da surađuje sa muškarcem u svim područjima javnog života za poboljšanje društvenih uvjeta".

- Međunarodni dan žena jest i prisjećanje na borbu koja je prethodila velikim društvenim promjenama. To je dan napuštanja uvriježenih obrazaca koji nas još i danas guraju u kut gdje se od nas očekuje da šutke prihvatimo nametnutu nam ulogu manje vrijednih aktera političkih i ekonomskih procesa, istaknula je Šimek. Forum žena SDP-a Hrvatske želi svim građanima i građankama sretan Međunarodni dan žena, prenijela je Šimek te rekla da rodna ravnopravnost nije samo "žensko" pitanje.

- To je političko pitanje, to je pitanje svih onih kojima je stalo do društvenog, socijalnog i političkog napretka. To je pitanje koje potiče na djelovanje, a mi se nikada nećemo umoriti u davanju ispravnog odgovora, naglasila je Šimek.

- U vremenu ekonomske krize, svjedočimo osnaživanju političkih snaga koje odašilju poruke mržnje. Pred nama je zato izazov ukazati na vrijednost socijaldemokratskih politika koje jedine jamče uređeno pravedno, solidarno i razvijeno društvo u kojemu će se svi osjećati sigurno i slobodno ostvariti Ustavom zajamčena prava. Stoga i ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana žena shvaćamo kao nastavak borbe za rodnu ravnopravnost i priliku da još jednom ukažemo kako zastupamo pluralističko, demokratsko, pravedno i solidarno društvo koje će svim građanima i građankama omogućiti dostojanstven, siguran i kvalitetan život, istaknula je tajnica Foruma žena SDP-a Istre Elena Jerman. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter