Roditeljska ljubav - jedina bezuvjetna ljubav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poštovana, nema čovjeka bez problema pa sam i ja odlučila podijeliti s vama ono što me muči. Zrela sam žena u 40-im godinama i patim zbog svoje mame. Ja ne znam što znači mamina ljubav, toplina, pomoć i podrška. Nikada nisam doživjela od mame razumijevanje i naklonost. Kada sam bila dijete, nikada me nije pohvalila, a kritizirala me za svaku sitnicu i tako je ostalo do danas. Ja i sama danas imam obitelj i trudim se biti drugačija svojoj djeci.

Moje kolegice i prijateljice imaju mame koje ih zovu na ručkove nedjeljom, pomažu oko unuka, peglaju im, pa čak i financijski pomažu. Ja znam da je moja mama živa, ali nije prisutna u mom životu i osjećam prazninu i tugu u sebi, predbacujem si da ja nisam dobra kći i da nisam zaslužila maminu pažnju i toplinu. Osjećam se usamljeno i odbačeno. Znam da mi vi ne možete pomoći, ali barem sam si dala oduška da izbacim iz sebe taj osjećaj gorčine koji me prati.

Ako joj se i pokušam obratiti s nekim svojim problemom, nikada me ne podrži, uvijek ispadne da sam ja krivac za probleme s, primjerice, mužem, jer "nisam savršena kao moja mama" . Tako da i kada se vidimo, naši susreti su kratkotrajni i službeni. Eto, voljela bih pročitati par riječi od stručne osobe vezano uz ovu moju situaciju. Hvala, lijep pozdrav.

Poštovana, obiteljski odnosi predstavljaju osnove našeg karaktera i potreba. Mi smo zbroj genetskih osobina i utjecaja okoline. Žao mi je što mi niste napisala ništa o drugim članovima obitelji, iako to može reći mnogo toga. S obzirom na to da ste, kako i sama navodite, u zrelim godinama, i sama imate obitelj, shvaćate koliko je, ponekad, teško prilagoditi se jedni drugima. To ne znači da se na silu moramo slagati s našim roditeljima, da se moramo ponašati prema njihovim očekivanjima odnosno da se oni moraju potpuno prilagoditi našim potrebama.

Obitelj je poput mikrokozmosa, ili svijeta u malom. Unutar naša četiri zida isprepliću se odnosi u kojima smo isti, ali istodobno različiti. Također, imamo iste, slične, ali i različite ciljeve. Možda bi bilo dobro preispitati se, koja su vaša realna očekivanja prema vašoj majci? Odgovor nije skuhani ručak ili malo više pažnje. Stoji li iza svega toga potvrda da ste, bez obzira na sve greške, dostojna njezine ljubavi? Pokušajte pogledati na odnos s majkom drukčijim očima. Često nam naši pogledi na svijet daju odgovore kakve očekujemo, a ne kakvi su zaista. Budite tolerantnija i otvorenija. Njezine komentare prihvatite kao dobronamjerne kritike. Roditeljska ljubav je jedina bezuvjetna ljubav, što god učinili roditelji za nas žele najbolje, iako mi to, ponekad, ne vidimo.

Poštovana, možete mi objasniti što je narcisoidni poremećaj ličnosti? Unaprijed hvala.

Poštovani, narcisoidni poremećaj ličnosti je poremećaj koji pripada kategoriji  najrjeđe dijagnosticiranih poremećaja, a samim time, i liječenih. Kategoriziran je prema prisutnosti određenog broja simptoma: grandioznost i samovažnost, nedostatak ili odsutnost neurološke zrelosti, opsesije prema fantazijama neograničenog uspjeha i drugi. Prema istraživanjima, često je povezan s muškarcima, međutim ne postoje znanstveni dokazi koji opovrgavaju činjenicu da može biti dijagnosticiran osobama različitog socioekonomskog statusa, rase ili spola.

Narcisoidnu osobu najlakše je prepoznati po manjkavosti empatije prema drugim osobama, a prema posljednjih statističkim podacima (American Psychiatric Association), može se dijagnosticirati tek na jedan posto stanovništva odrasle dobi.

Imate li problema sa sinom ili kćerkom? Ne slažete se najbolje sa svojim šefom? Naljutili ste se na prijateljicu? Kako ćete prekinuti dugogodišnju vezu? Na ova i slična pitanja, dileme, slutnje i probleme, pomoć možete potražiti od naše psihologinje, mag. Luane Poleis. Pitanja možete poslati na e-mail adresu: redakcija @glasistre.hr i [email protected] <mailto:[email protected]>, odnosno običnom poštom na Glas Istre, 52100 Pula za rubriku "Umijeće života".


Podijeli: Facebook Twiter