Roditeljima pisane obavijesti o uspjehu učenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ukinulo zaključivanje ocjena na polugodištu, škole su se našle u problemima kako roditelje obavijestiti o uspjehu učenika. Osnovne škole će ih pisanim putem informirati o svim ocjenama, dok će one srednje, i to ne sve, izdati podatke o opravdanim i neopravdanim satima, pedagoškim mjerama ili negativnim ocjenama učenika. Za ostale informacije roditelji će morati doći u školu.

Na nedavnom aktivu ravnatelja osnovnih škola upozoreno je da škole i dalje moraju na kraju prvog polugodišta pismeno izvijestiti o postignutom uspjehu i vladanju učenika. Na to ih obavezuje članak 138. Zakona o odgoju i obrazovanju, veli predsjednik istarskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Mato Vidović, ravnatelj umaške OŠ Marije i Line.

- Od Ministarstva smo dobili obrazac, koji je zapravo preslika dnevnika u koje bi nastavnici trebali prepisati sve podatke. Budući da je riječ o preporuci, škole to ne moraju izdati, ali moraju pisanim putem obavijestiti roditelje. Stoga će pojedine škole izraditi svoje interne dokumente. Tako smo i mi izradili obrazac u koji će razrednici upisati sve ocjene, a učenici će taj papir s potpisom roditelja morati vratiti u školu na početku drugog polugodišta, kazao je Vidović.

U OŠ Centar u Puli koristit će obrazac Ministarstva te ga, nakon što prepišu sve ocjene i zapise o vladanju, podijeliti na roditeljskom sastanku. 

- Smatram da se učenici nisu opustili zbog toga što više nema zaključivanja ocjena, dapače, možda im je teže, jer onima koji su, primjerice, dobili iz nekog predmeta jedinicu i četvorku, na polugodištu se računao prosjek, a sada im ta jedinica ostaje kroz čitavu godinu. Stoga u ovim novim okolnostima učitelji moraju još više poticati i kontrolirati rad učenika, ističe ravnateljica Luiza Macuka.

- Podatke koje možemo sumirati, kao što su neopravdani sati, pisanim ćemo putem dostaviti roditeljima. Pozivamo ih da dođu u četvrtak u školu ne bi li od razrednika dobili informacije o ocjenama svoje djece, veli predsjednik ogranka istarskih ravnatelja srednjih škola Dalibor Paus opisujući kako će to učiniti u njegovoj Tehničkoj školi u Puli.

U Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu ovoga tjedna organiziraju roditeljske sastanke na kojima će davati precizne informacije o školskom uspjehu. "Ako netko od roditelja ne stigne doći, poštom ćemo im poslati informacije samo o negativnim ocjenama učenika, uz poziv da dođu na roditeljski sastanak u prvom tjednu sljedećeg polugodišta", istaknuo je ravnatelj Josip Šiklić.

U jednom se svi slažu - kakav je (ne)uspjeh polučilo ukidanje zaključnih ocjena vidjet će se nakon što škole naprave analizu ocjena koje će usporediti s onima na polugodištu u prošloj godini.

U petak zadnji dan nastave

Prvo polugodište završava 21. prosinca, a drugo polugodište započinje 14. siječnja 2013. i trajat će do 14. lipnja. Za maturante pak traje kraće, do 17. svibnja. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter