Roditeljima koji manipuliraju djecom kazna 30.000 kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do kraja godine trebao bi biti donesen novi Obiteljski zakon, sa čak 555 članaka, koji uvodi brojne promjene u živote rastavljenih i njihove djece, obitelji koje posvajaju djecu, i drugo. Ministarstvo socijalne politike i mladih Milanke Opačić je nacrt zakona predstavilo jučer, napominjući kako će se njime mnoge stvari pojednostaviti, a sustav socijalne skrbi, i sudovi, rasteretiti.

Uvodi se, između ostalog, postupak medijacije u brakorazvodnim parnicama, tijekom kojeg će se roditelji morati dogovoriti o skrbi nad djetetom, izbjegavajući sudske postupke. Na sudsko će "dogovaranje" samo oni koji se normalno dogovoriti ne mogu.

Sudovi općenito više ne bi trebali biti mjesto na kojem se određuje hoće li dijete, primjerice, ići na tenis ili na košarku, već će sve detalje morati dogovarati roditelji sami, izbjegavajući sudska vještačenja, maltretiranje djece i manipuliranje njima.

Roditelj ili roditelji koji se dogovora, bilo postignutog u medijaciji, ili na sudu, ne budu držali, već i dalje budu manipulirali djecom i traumatizirali ih svojim ponašanjem, bit će kažnjavani novčanom kaznom do 30.000 kuna, kaznom zatvora, pa čak i oduzimanjem skrbi, koja će se u potpunosti prepuštati roditelju koji se drži dogovorenog.

Promjene će doživjeti i odredbe zakona koje se tiču posvajanja djece, pa će ubuduće, između ostalog, procjene potencijalnih posvojitelja biti još strože i opsežnije, u Ministarstvu kažu "ozbiljnije", dok će postojati i tzv. "vrijeme prilagodbe" djeteta u posvajateljskoj obitelji, tijekom kojeg će dijete i roditelji imati pravo na psihološku i svaku drugu pomoć. Do sada su bili prepušteni sami sebi, i mnogobrojnim problemima koji su, pogotovo sa starijom posvojenom djecom, nastajali.

Pripremni postupak, kaže ministrica Opačić, omogućit će da više ne bude niti jednog posvajanja u postupku raskidanja, koje uzrokuje velike traume i kod djece i kod posvajatelja. (B. MRVOŠ PAVIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.
 


Podijeli: Facebook Twiter