Roditelji uče prepoznati i zadovoljiti djetetove potrebe


U Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda održan je ciklus od 11 radionica za roditelje "Rastimo zajedno". Radionice su nastale pod okriljem UNICEF-a, a namijenjene su roditeljima djece najmlađe kronološke dobi. Ove godine educiran je velik broj novih voditelja u Istri, što je potpomognuto od strane Istarske županije i Agencije za odgoj i obrazovanje Rijeka. Zahvaljujući tome, ove je jeseni u Istri 15-ak timova voditelja paralelno provodilo radionice kojima je obuhvaćen velik broj roditelja.

Besplatne radionice

Radionice se provode pri dječjim vrtićima, Obiteljskim centrima, Centrima za rehabilitaciju... Na radionice se roditelji mogu prijaviti, ako u grupi ima slobodnih mjesta, neovisno o tome jesu li im djeca uključena u vrtić u kojem se provode radionice koje su za sve roditelje besplatne.

- Suvremenog čovjeka se za različite uloge priprema podukom i učenjem, a u roditeljsku ulogu se često ulazi samo s nadama i željama, a s malo znanja i vještina. Ovim radionicama pokušava se omogućiti roditeljima da nauče prepoznati i zadovoljiti djetetove potrebe, odgovorno i kreativno rješavati probleme, donositi odluke i postavljati granice te razvijati vještine komunikacije. Roditelji s ostalim roditeljima i voditeljicama u ugodnoj i podržavajućoj okolini razmjenjuju svoja iskustva, upoznaju bolje sebe i dolaze do nekih novih ideja i načina življenja vlastitog roditeljstva. Radionice za roditelje promiču znanstvena stajališta o pozitivnoj interakciji roditelja i djeteta te o roditeljstvu na dobrobit djeteta, istaknuli su organizatori.

Voditeljice radionica bile su edukacijski rehabilitator Draga Matić, odgojiteljica Vesna Banković i psihologinja Marinela Pincan Šimić.

Radionice "Rastimo zajedno plus"

- Program je izuzetno kvalitetan, primjenjiv i koristan roditeljima. Sveobuhvatan je što znači da obuhvaća cjelokupnu problematiku odgoja mlađe djece, a nisu zapostavljeni ni roditelji i njihove potrebe. Koncipiran je na način da se tijekom dvosatnih radionica izmjenjuju edukativne i interaktivne aktivnosti, ima puno timskog rada u parovima i manjim skupinama, igrica za zabavu i opuštanje, koriste se i video materijali, odnosno kratki filmići, a aktivnosti su praćene i pisanim prilozima. Sve u svemu, dinamične radionice koje na zabavan način potiču roditelje da "urone" u svijet roditeljstva na jedan posve nov način, istaknule su voditeljice i posebno pohvalile priručnik autorica Ninoslave Pećnik i Branke Starc koji je izuzetno stručan, temeljit, koristan i pregledan. Tako kvalitetan priručnik uvelike im je olakšao pripreme za 11 dvosatnih radionica koje su tijekom 11 tjedana provodile s roditeljima. Pohvalile su i roditelje s kojima su se vrlo brzo povezale i ugodno družile tijekom proteklih radionica te im se zahvalile na suradnji.

Svoje oduševljenje viđenim i naučenim nisu krili niti roditelji. Tako je jedna mama istaknula kako je sve bilo " vrlo korisno i edukativno. Prekrasno iskustvo koje bi preporučila svim roditeljima". "Na radionicama je bila vrlo ugodna atmosfera. Čuli smo korisne informacije i savjete koje možemo primijeniti u odgoju djeteta. Voditeljice radionica su bile vrlo korektne, ugodne i poticajne. Preporučujem svim roditeljima pohađanja radionica 'Rastimo zajedno', istaknula je i druga mama.

Voditeljski tim DCZR-a Veruda ima u planu sudjelovati na edukaciji "Rastimo zajedno plus" posebno namijenjenoj za roditelje djece s teškoćama u razvoju. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter