Roditelji tvrde: Naš je Noa obolio nakon cijepljenja

Mauro i Adriana Geromella, roditelji malog Noe
Mauro i Adriana Geromella, roditelji malog Noe

"Jedno je sigurno - Noa se rodio se zdrav i bez ikakvog razvojnog poremećaja, a do problema u razvoju došlo je nakon što je s 15 mjeseci života primio cjepivo protiv rubeole, zaušnjaka i ospica, tzv. MMR cjepivo", tvrde Adriana i Mauro Geromella, supružnici iz Pule. Iskustvo ove obitelji identično je brojnim drugim svjedočanstvima o tome da je nakon cijepljenja dotad zdravo dijete oboljelo. Ne čudi stoga da i u našoj državi raste broj roditelja koji odbijaju cijepiti svoju djecu, iako im prijete novčane kazne od 2.000 kuna i prijava Centru za socijalnu skrb.

- Od početka smo doktorima u Puli i Zagrebu ukazivali na činjenicu da je Noa rođen zdrav i da mu se nešto desilo naknadno, jer naše se dijete do tada sasvim normalno razvijalo i bilo je zdravo. Nakon cijepljenja počeo se mijenjati. To se nije dogodilo preko noći, već postepeno. Prestao se odazivati, nije više gledao u oči, izgubio je pokaznu gestu prstom, nije se više želio igrati s nama, nije nas više doživljavao. Prestao se smijati. Teško je bilo i noću, stalno se budio i bio nemiran, priča nam Noina majka Adriana.

Na početku, roditelji su mislili da je to prolazna faza, ali kako je situacija postajala sve ozbiljnija, otišli su dječjem psihologu koji je posumnjao na pervazivni poremećaj s elementima autizma. Potom su otišli neuropedijatru, pa u Polikliniku za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG i kod još nekoliko liječnika, a svaki je dodavao neku novu dijagnozu.

- Tvrdili su da je bolest urođena, ali da se počela kasnije manifestirati te da nema lijeka. Mi u to nismo vjerovali. Kad bismo pogledali fotografiju nasmiješenog Noe otprije nekoliko mjeseci i kad bismo vidjeli u kojem je stanju sada, znali smo da nije rođen takav i da mu se nešto moralo dogoditi. Tada smo sasvim slučajno saznali za obitelj iz Beograda čije je sin imao još teže simptome, a kojeg su izliječili mukotrpnim radom u trajanju više od tri godine u terapijskom centru i logopedskom kabinetu Union Health koju vodi doktorica Danijela Helc. Njihovo dijete danas pohađa treći razred osnovne škole i jedan je od najboljih učenika svoje generacije, napominju naši sugovornici.

Obitelji Geromella nije preostalo ništa drugo nego obratiti se toj privatnoj ustanovi gdje im ukazuju da je uzrok problema najvjerojatnije cjepivo, koje može postati okidač brojnih bolesti, najviše zbog prisutnosti teških metala koji služe kao konzervansi. Testovi napravljeni u laboratoriju Great Plains Laboratory u SAD-u potvrdili su sumnje na trovanje teškim metalima, a druga analiza je pokazala da je dijete intolerantno na protein kravljeg mlijeka, kazein, zbog čega se u tijelu stvara kazein morfin, koji djeluje poput opijata na centralni živčani sustav.
Cjepivo za djecu predškolske dobi ne sadrži teške metale
U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo odbacuju svaku sumnju na povezanost cjepiva s autizmom i sličnim poremećajima, a isto tako negiraju da je moguće trovanje teškim metalima iz cjepiva. (Piše Maša JERIN)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter