Roditelji su bacali djecu preko ograde kako bi ih spasili

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki kamion zabio se u masu koja je slavila Dan Bastilje oko 11 sati navečer. Poginulo je najmanje 84-oro ljudi, uključujući i nekoliko djece. Najmanje 18 ljudi je u kritičnom stanju.

- Vozača kamiona ubila je policija. Policija pokušava utvrditi je li imao pomagače. Inicident se tretira kao teroristički napad, ali još nitko za njega nije preuzeo odgovornost.

- Svjedoci tvrde da je vozač vozio s jedne avenije na drugu, pokušavajući ubiti što više ljudi. Vozio je kroz masu nekoliko stotina metara, ulicom Engleska promenada koja se pruža uz more. Jedan svjedok tvrdi da je vozač pucao iz pištolja, prije nego ga je policija ubila. Utvrđeno je da je vozio niz obalu ukupno dva kilometra, brzinom od 50 kilometara na sat.

- Francuski mediji javljaju da je napadač otprije poznat policiji, uglavnom zbog manjih kriminalnih djela. Nije bio povezivan sa teroristima. Policijski izvori Reutersu javljaju da je napadač star 31 godinu, ima francusko državljanstvo, a rođen je u Tunisu.

- U kamionu su nađene granate i drugo oružje. Trenutno je u tijeku vojna operacija u kojoj će biti angažirano 10 tisuća vojnika.

- Francuski predsjednik Francois Hollande kaže da će izvanredno stanje u Francuskoj biti produženo na rok od tri mjeseca. Podsjetimo, uvedeno je nakon terorističkih napada u Parizu. Holand je rekao da će Francuska granica biti strogo nadzirana te dodao da će Francuska nastaviti sa vojnim akcijama u Siriji i Iraku.

- Očevici događaja kažu da su roditelji bacali svoju djecu preko ograda, kako bi ih spasili od napada kamionom i stampeda koji je uslijedio.

- Ministar unutarnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve rekao je da Francuzi osjećaju veliku bol.

- Hollande je zakazao hitnu sjednicu sa dužnosnicima sigurnosnih i vojnih institucija.

Šefovi država, uključujući Baracka Obamu, Theresu May, Angelu Merkel, Xi Jinpinga i Mariana Rajoya osudili su napad.

(P. N./NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter