Roditelji s djetetovog računa mogu uzeti do 10.000 kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Apsurdna praksa po kojoj su roditelji morali tražiti odobrenje centara za socijalnu skrb kako bi s tekućeg ili štednog računa djeteta podigli iznos i od svega nekoliko stotina kuna, pa čak i kad su to činili za plaćanje maturalnog putovanja, kupnje opreme za dijete, dnevnih naknada za boravak djeteta u bolnici i u drugim sličnim situacijama, odlazi u prošlost.

Naime, Ministarstvo socijalne politike i mladih odaslalo je bankama i centrima za socijalnu skrb novo mišljenje o raspolaganju imovinom djece, a po kojem će roditelji moći raspolagati sredstvima djeteta do svote koja ne prelazi 10.000 kuna mjesečno i to radi njegova uzdržavanja, liječenja, odgoja, školovanja, obrazovanja ili za podmirenje neke druge važne potrebe djeteta.

Roditeljima više neće biti potrebno odobrenje centra za socijalnu skrb za raspolaganje prihodima od imovine djeteta, u što spadaju novac od najamnine i zakupa, kamata, dividenda, prinos od udjela u investicijskim fondovima, ili raspolaganje redovitim prihodima djeteta kao što je obiteljska mirovina, stipendije, pomoći za školovanje.

- Dosadašnja kruta interpretacijom zakonskih odredbi članka 261. Obiteljskog zakona stvorila je situacije koje nisu primjerene životnim okolnostima i koje dovode do nepotrebnog administriranja, što za posljedicu može imati štetu za dijete što sigurno nije bila intencija zakonodavca, ističu u Ministarstvu razloge zašto su ukinuli mišljenje bivšeg Ministarstva iz rujna 2010. godine.

Samostalnost roditelja ostaje i dalje ograničena kad je riječ o otuđenju ili opterećenju imovine djeteta, prije svega se tu misli na nekretnine, ali i pokretnine i iznose veće vrijednosti, a za što će se i dalje morati tražiti odobrenje centra za socijalnu skrb. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter