Roditelji protiv zatvaranja škole u Cepicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zahtijevamo da naša osnovna škola ostane samostalna, a ne da se pripoji onoj u Potpicnu jer bi to bio prvi korak k zatvaranju ustanove koja ove godine slavi stotu obljetnicu", poruka je odaslana sa sinocnjeg mirnog prosvjeda u Cepicu kojem se odazvalo stotinjak gradana.

Cepicka škola Ivana Gorana Kovacica, naime, u krugu je maticnih kojima, prema programu racionalizacije mreže prema novim pedagoškim standardima, zbog malobrojnih ucenika (77 s odjeljenjima u Šušnjevici i Kršanu, a granica je 112) prijeti da postane podrucna.

Tome se putem peticije, kako je na skupu izvijestila predsjednica vijeca roditelja Gabrijela Coric, zasad usprotivilo 600-tinjak potpisnika.

"Peticiju cemo poslati Ministarstvu prosvjete i županijskom procelniku za obrazovanje Mladenu Dušmanu. Od Županije, kao osnivaca, tražimo da kriteriji racionalizacije ne budu prije svega statisticki podaci o broju djece u školi te novcu koji ce se potrošiti za svakog daka, nego kvaliteta odgoja i obrazovanja.

Obrazovanje je javno dobro, a ne roba - mora biti dostupno svima pod jednakim uvjetima. Ne želimo da naša djeca, na primjer ona iz Kožljaka, da bi uhvatila autobus, moraju ustajati satima ranije, a to bi ih snašlo pripajanjem školi u Potpicnu", procitala je Coric.

Jedan nam je roditelj kao najveci problem istaknuo to što ce ucenici viših razreda najvjerojatnije odmah morati u Potpican. Da je škola maticna, zakljucuje, lakše bi opstala. Upitan pak što bi zatvaranje pedagoške ustanove znacilo za Cepic, odgovorio je: "Selo bez škole isto je kao ono bez crkve".

Dodao je da tihim prosvjedom ne žele tjerati radnicku politiku, ali se, kako veli, ne može pobjeci od cinjenice da bi izglednim zatvaranjem cepicke škole bez posla ostalo desetak djelatnika.

Jedna nam je majka ucenice s posebnim potrebama izrazila bojazan da ce njena kci, koja pohada šesti razred, bude li morala u Potpican, izgubiti odlicne radne uvjete. U cepickoj školi, kazala nam je, svi su njenu curicu odlicno prihvatili i spremno pomagali, ukljucujuci i strucni tim iz Labina, pa je znatno napredovala.

Uciteljica Davorka Prusic potvrdila nam je da mali razredi mogu funkcionirati kao prave skupine i kvalitetnije raditi. "Škola pod ovim imenom djeluje cijelo stoljece. U to je vrijeme ipak nešto postigla, njeno ime nešto znaci. Nemamo ništa protiv škole u Potpicnu, ali ako možemo imati našu maticnu, zašto ne?", izjavila nam je Prusic.

Prosvjed su svojim prisustvom podržali i predstavnici opcinske vlasti.


Podijeli: Facebook Twiter