Roditelji prevarenih osnovaca oštećeni za 100-ak tisuća kuna

Buzetski osnovci
Buzetski osnovci

Na plaži u malom mjestu Selce nedaleko od Crikvenice uživali su proteklog vikenda buzetski osmaši koji su upravo ovo turističko odredište odabrali za svoj zamjenski izlet nakon što im je putnička agencija Express - tours Čakovec otkazala već plaćeni dvodnevni završni izlet i terensku nastavu u Slavoniji. Školarcima su troškove putovanja podmirili Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" i Grad
Buzet i time im omogućili im da se ipak izletom oproste od osnovnoškolskih klupa.

Prema neslužbenim informacijama, desetak škola diljem Hrvatske našlo se u istom problemu.
Čakovečka agencija prošlog je tjedna otkazivala maturalce i izlete diljem Hrvatske, a u Istri su uz buzetsku, problem sa čakovečkom agencijom imali i u osnovnim školama dr. Mate Demarina iz Medulina te Veruda iz Pule. Procjenjuje se da su roditelji osnovaca samo u ove tri istarske škole koje su ugovorile izlete preko Express-toursa, oštećeni za stotinjak tisuća kuna.

- Imamo saznanja da su tri škole na području PU istarske oštećene kaznenim djelom. U tijeku je prikupljanje sve dokumentacije vezano za sklapanje ugovora s agencijom o pružanju usluge izleta za učenike. Radi se o kaznenom dijelu prijevare ili prijevare u gospodarskom poslovanju.Kvalifikacija će biti utvrđena kada se okonča kriminalistička istraga jer bitno je utvrditi tko se okoristio da li je to pravna osoba koja je pružila uslugu ili fizička, izjavila je glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović.

U Osnovnoj školi "Vazmoslav Gržalja" Buzet kojoj je to prvo neugodno iskustvo takve vrste, agenciju
su izabrali na javnom natječaju, oformili su povjerenstvo u čijem su sastavu bili i predstavnici roditelja.

Dvodnevni izlet u Slavoniju platili su 715 kuna po djetetu, a u pratnji 55 učenika trebalo je biti pet učitelja. Većina roditelja u potpunosti je izvršila obveze predviđene ugovorom s agencijom no agencija im je dan ranije bez ikakvih objašnjenja e-mailom otkazala izlet.

- Prikupili smo od svih roditelja točan iznos koliko i na koji način su uplatili te svu potrebnu dokumentaciju predali policiji, izjavio je v.d. ravnatelja buzetske škole Dario Kukuljan. Roditelji buzetskih osmaša oštećeni su za ukupno 30.200 kuna. Škola je kontaktirala osiguravajuću kuću s kojom agencija ima obveznu policu osiguranja, podnijela zahtjev za prijavu štete od odgovornosti te priložila ugovore i uplate.

Prijavu policiji podnijela i Osnovna škola Veruda, gdje je pedeset i pet učenika četvrtih razreda i tri učitelja trebalo ići na dvodnevni izlet sjeverozapadnom Hrvatskom. Roditelji su uplatili većinu cijene koja je po učeniku iznosila oko 700 kuna te su ukupno oštećeni za 35.000 kuna.(G.ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter