Roditelji opet prevareni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Došlo je vrijeme da se kupe školski udžbenici. Svaki roditelj vec zbraja koliko još treba dodati na akontaciju koju je uplatio vec pocetkom ljeta. Naravno, zaboravljamo da izdavaci još nisu rekli svoju posljednju rijec.

Nemalo sam bila iznenadena i ljuta kad sam shvatila da se onih nekoliko kuna koje sam trebala dodati vec placenoj narudžbi pretvara u dodatnih 50 kn. Kako?

Roditelji znaju da za predmet Tehnicke kulture treba naruciti radnu bilježnicu jer se zajedno s njom dobiva i radna kutija koju ucitelji traže. Stigla je radna bilježnica (Profil), iako mi vec imamo jednu praznu, ali bez kutije. Prodavacica nam ljubazno nudi ako želimo kupiti i kutiju za tehnicki. Ona se placa posebno. O tome u narudžbi, odnosno odobrenom popisu školskih udžbenika nije bilo ni rijeci. Ucitelji tehnickog takoder nisu znali da ce se to kupovati odvojeno pa nisu ni posebno isticali što trebaju.

Zatim dolazi na red radna bilježnica za Povijest "Tragom prošlosti" (Školska knjiga). Cudi me da jedna radna stoji 45.33 kn jer to je vec cijena udžbenika, a onda otkrijem da je u kompletu s radnim listovima. Ni za to ne znam hoce li nam trebati jer na popisu udžbenika nije bilo navedeno.

I za kraj, likovna mapa! Cijena joj na popisu udžbenika nije bila navedena, a kad sam u knjižari upitala za cijenu, rekli su da ona još uvijek nije definirana, ali da sigurno nece biti skupa. Platila sam je 49 kuna! Jer je morala biti Profilova (a ne iz Lidla).

Ako sam se uspjela iznenaditi na sve tri stavke koje sam narucila, što ce tek biti s onima koji su narucili skoro sve? Koliko ce njihovo iznenadenje biti kad otkriju da ih je cjelokupni komplet došao podosta više od predvidene cijene? Hocemo li pribrojiti i sve ono što cemo svojoj djeci trebati kupiti u rujnu kad pocne škola?

Ministarstvo je nama roditeljima putem medija obecalo da cijene nece ici gore. Školama su obecali da ce sve biti na vrijeme i transparentno vidljivo iz novog Pravilnika o udžbenicima. Jedino se ne zna što su dogovorili s izdavacima. Ako su to pošteno napravili u Ministarstvu, onda ih je netko dobrano izigrao.

Nisu ni knjižare naravno u svemu tome nevine i naivne. Nekakvi 'obavezni' rokovi za narudžbu do 15. 7. naknadno su produljeni (vjerojatno zbog slabog odaziva roditelja koji uce iz primjera ove države da ništa ne treba raditi na vrijeme)."

Teana Tomažin, ucitelj i roditelj

 


Podijeli: Facebook Twiter