Roditelji Nore Šitum: Gdje je donirani novac?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Roditelji djevojčice Nore Šitum, Ivica i Đana, danas su izvijestili javnost da već nekoliko mjeseci bezuspješno pokušavaju dobiti konkretan odgovor od udruge "Hrabro dijete", putem koje se sakupljao novac za Norino liječenje u SAD-u, o tome koliko je novca skupljeno u humanitarnoj akciji za njihovu kćer i gdje je taj novac sada.

Na konferenciji za novinare u Zagrebu optužili su predsjednicu udruge "Hrabro dijete" Jasminku Žužić da proteklih mjeseci skriva bankovne izvode i izvod donacijskog telefona u humanitarnoj akciji za Noru Šitum. Na taj je način, smatraju, bačena ljaga na sve dobro što je učinjeno u toj humanitarnoj akciji.

Petogodišnja Nora Šitum, koja je postala poznata hrvatskoj javnosti kao "mala Nora hrabri lav", bila je oboljela od leukemije, koju se više nije moglo liječiti u Hrvatskoj, pa su njezini roditelji uz pomoć udruge "Hrabro dijete" pokrenuli akciju za prikupljanje pomoći za troškove liječenja u dječjoj bolnici u Philadelphiji u SAD-u. Iako je novac prikupljen, a Nora je stigla u bolnicu, terapija nije uspjela izliječiti djevojčicu koja je preminula u ožujku ove godine.

Norina majka je, kako prenosi tportal.hr, rekla da nisu tražili da se novac prebaci na račun zaklade, nego da imaju uvid u stanje prikupljenog novca, te su pozvali državne institucije da preispitaju sve navode izrazivši nadu kako će taj slučaj promijeniti i zakone koji se odnose na humanitarne udruge, da se takvi slučajevi ne ponove.

Bivši tajnik "Hrabrog djeteta" Alen Kocić, koji je udrugu napustio u travnju, tvrdi da je na račun udruge za Noru sjelo ukupno 7,5 milijuna kuna u različitim valutama. Od toga je, navodi Kocić, na troškove liječenja u SAD-u potrošeno oko 550.000 američkih dolara odnosno oko tri milijuna i trideset tisuća kuna. Ni on niti roditelji male Nore ne znaju što se dogodilo s preostalim novcem.

Iz udruge "Hrabro dijete" reagirali su nakon konferencije za novinare i na svojoj facebook stranici objavili nekoliko izvoda iz Zagrebačke banke, a na jednom računu je iznos od 3,6 milijuna kuna. "Evo, ovo je taj 'nestali novac'! Niti je nestao, a niti zamračen", poručili su iz udruge te ocijenili "jadnim i tužnim" optužbe, a da se ne čuje i pita druga strana. "Mi smo mala slavonska Udruga Hrabro dijete koja je jedina stala iza Đane kada je to trebalo i neka institucije ove države kažu imaju li ostala djeca, koja čekaju svoju šansu za život, pravo na to ili ne?! Tužno i jadno šta radite ostaloj bolesnoj djeci za koju se svakodnevno borimo. No, istina i pravda uvijek na kraju pokažu tko je imao kakav cilj. Naš cilj su djeca", poručili su iz "Hrabrog djeteta".

Ministarstvo financija o optužbama roditelja Nore Šitum
Ministarstvo financija priopćilo je danas kako do sad nije zaprimilo nikakve pismene podneske ni sumnje vezano uz eventualne nepravilnosti ili netransparentnost trošenja sredstava prikupljenih za liječenje u SAD-u djevojčice Nore Šitum, koja je prije nekoliko mjeseci izgubila bitku s leukemijom.

"Do sada nisu stigli nikakvi pismeni podnesci niti sumnje koji bi ukazivali na nepravilnosti ili netransparentnost trošenja sredstava", stoji u izjavi pomoćnika ministra financija Branka Šegona koju je Vlada objavila na svojem službenom Twitter profilu. "U slučaju povrede propisa Ministarstvo financija će poduzeti zakonom predviđene mjere i o tome obavijestiti Državno odvjetništvo", dodaje Šegon u izjavi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter