Roditelje ceka novi udžbenicki kaos

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U saborskoj proceduri nalazi se novi zakon o udžbenicima koji je, prema najavama, trebao uvesti red u vec tradicionalan udžbenicki kaos, medutim, prema mišljenju dijela prosvjetne struke, ne samo da se taj dugogodišnji kaos nece srediti, vec ce se dodatno pojacati.

Još vecoj kaoticnosti, tvrde prosvjetari, prvenstveno ce pridonijeti cinjenica što zakon stiže prekasno jer, da bi se zakonski propisi mogli primijeniti iduce školske godine, trebali su biti doneseni još u rujnu.

Ono što novi zakonski propisi predvidaju jest da ce se o tome koji ce se udžbenici koristiti za svaki razred i predmet odlucivati na razini škole, a svoju odluku nastavnici nece moci promijeniti cetiri godine. Medutim, Ministarstvo je uvelo i dodatni osigurac - roditelje.

Naime, udžbenici koje je odabrao školski aktiv vrijedit ce samo ako su clanovi Vijeca roditelja dali suglasnost na njihovu cijenu. U slucaju da se roditelji i nastavnici o tome iz kojih ce knjiga uciti daci ne uspiju usuglasiti u roku od mjesec dana, škola ce koristiti udžbenik koji je najzastupljeniji u njihovu gradu ili županiji, a odluku o tome donijet ce Ministarstvo.

Upravo u toj suglasnosti roditelja dio prosvjetara vidi drugi problem jer, kako naglašava gimnazijski profesor i predsjednik sindikata Preporod Željko Stipic, rijec je o rušenju digniteta nastavnicke struke.

- Slažem se da ce novi zakon stvoriti kaos, medutim, ne toliko u tom papirnatom dijelu posla, jer mislim da se sve to može odraditi na vrijeme, vec zbog toga što dovodi u pitanje autonomiju nastavnika u odabiru udžbenika.

Ukljucivanje roditelja u izbor udžbenika jedna je od najtežih povreda digniteta nastavnicke struke. Treba uzeti u obzir da roditelji nisu strucnjaci. To je isto kao da pacijent onkologu odreduje koji ce mu lijek prepisati, napominje Stipic.


Podijeli: Facebook Twiter