Rodili se Tea, Tina i Ivan - trojke iz Vrsara

 Ivan, Tea i Tina Popović
Ivan, Tea i Tina Popović

Ivan, Tea i Tina Popović, čiji roditelji žive u selu Bralići kraj Vrsara, prve su trojke u ovoj godini u riječkom rodilištu. Rođeni su jučer u jutarnjim satima na Klinici za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka, dva mjeseca prije termina, carskim rezom, a porod je vodio prof.dr. Oleg Petrović, pročelnik Zavoda za perinatologiju. Tridesetjednogodišnja mama Ljiljana Mayer Popović i bebe - koje će još neko vrijeme ostati na intezivnoj njezi pri Klinici - osjećaju se dobro.

Prvi na svijet došao je maleni Ivan, koji je pri porodu imao 2.650 grama i 46 centimetara, a zatim su došle curice - Tina i Tea. Prva curica imala je 1.460 grama te 42 centimetara, a druga 1.810 grama i 44 centimetara.

- Sve trojke su trenutno pod nadzorom djelatnika Klinike, zbog težine. Upravo će tempo dobivanja na težini u beba ovisiti koliko će rodilja još ostati u bolnici. Dečko je malo jači, ali curice su nešto nježnije i trebaju posebnu i stalnu skrb, rekao nam je prof. dr. Oleg Petrović. Dodaje da kod ovakvih trudnoća nije moguće čekati termin poroda, već se on mora obaviti puno ranije, s obzirom da maternica ne može izdržati toliko opterećenje.

- Trojke su začete prirodnim putem, a posebnost ove trudnoće bila je ta što su curice dijelile istu posteljicu, bile smještene u istoj amnijskoj šupljini bez membrane te imale istu plodovu vodu. Riječ je zapravo o monoamnijatskim blizancima te su curice u ovom slučaju potpuno identične. Ovakvi se slučajevi događaju u omjeru jedan na 60.000, odnosno 70.000 i doista su rijetki, iako smo u našoj Klinici posljednji put monoamnijatske blizance imali 2010. godine. Takve trudnoće zahtijevaju stalni nadzor kako bi se mogućnost komplikacija svela na minimum, saznajemo od prof.dr. Olega Petrovića.

Mama Ljiljana i 27-godišnji tata Serđo Popović su presretni. Na upit kako su reagirali kada su saznali da će dobiti trojke odgovorili su da su malo u početku bili u šoku te dodali da je u cijeloj priči zasigurno određenu ulogu odigrala i genetika, budući da u njihovoj familiji ima slučajeva blizanaca. Kod kuće imaju još jedno dijete, curicu staru tri godine, malenu Ivu.

- Zahvalio bih se djelatnicima Klinike, koji su dobro vodili trudnoću Ljiljane, s obzirom na njezine posebnosti, kako bi sve prošlo u najboljem redu. Ljiljana je prije poroda na Klinici ležala 40 dana i do posljednjeg trenutka se kretala, rekao nam je Serđo Popović.

Upravo je stručnost djelatnika Klinike, dodao je, bila razlog zbog čega su odabrali Rijeku za porod svojih trojki. U Rijeci im je, uostalom, rođeno i prvo dijete. (Piše Ljiljana HLAČA; Snimio Sergej DRECHSLER)


Podijeli: Facebook Twiter