Rođendanske emocije srebrnog glagoljaškog saziva


Emocija nije nedostajalo na nedjeljnoj završnoj svečanosti Male glagoljske akademije "Juri žakan" u Roču na kojoj su mali žaknići, pedeset i pet učenika šestih razreda iz četrnaest hrvatskih škola, kao i desetak srednjoškolaca, pokazali sve ono što su tijekom 25. saziva naučili. Jednotjedna dostignuća predstavili su na dojmljivoj predstavi inspiriranoj temom ovogodišnjeg saziva "Glagoljica u novom ruhu". Proveli su posjetitelje kroz glagoljaški Roč, te ih vremeplovom vratili u srednji vijek, u doba glagoljice, vrijeme sv. braće Ćirila i Metoda i prvih tiskara, orijentirali se GPS -om, slikali selfije. Jer kako su rekli, glagoljica, iako joj je punih 12 stoljeća, u novom se ruhu pomladila, ne zato što je otišla u neki wellnes centar već je naučila voziti role i skateboard, koristiti mobitel i računalo, naučila što je aplikacija, facebook, selfi.

U sedam dana i šest radionica; literarno - scenskoj, povijesnoj, freskoslikarskoj, likovno - keramičarskoj, radionici slikanja na svili, novinarskoj, medijskoj i produkcijskoj, Ćiril i Metod, Guttenberg i žaknići naučili su kako ideju pretvoriti u projekt i učiniti je stvarnom. "U početku bijaše slovo…Mislim, glagoljam, činim… ja koji slova poznajem kažem da je dobro živjeti na Zemlji", poručili su žaknići.

Srebrni rođendan svojim su dolaskom uveličali predstavnici prve generacije polaznika MGA iz 1993. godine, među njima i sadašnja voditeljica MGA Maristela Rabak Tomašić. - Ponosna sam na žakniće, na radni tim, na Roč i na Malu glagoljsku akademiju koju sam zavoljela prije 25 godina kao polaznica prvog glagoljaškog saziva, istaknula je Rabak Tomašić te dodala da MGA nije samo riznica znanja i kreativnosti već i riznica prijateljstva. Malim žaknićima obratili su se i ravnateljica Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Jadranka Bartolić Muzica, gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje i tajnica državnog povjerenstva MGA Ivana Jurjević Jovanović, a svečanosti su nazočili akademici Anica Nazor i Josip Bratulić te profesor Frane Paro.

Ročka akademija, državna škola učenja glagoljice, jedina takve vrste u Hrvatskoj, održana je u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje. Suorganizator je Grad Buzet, a provoditelj Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" Buzet. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter