Rođendanska izložba Bojana Šumonje

Znaju se od malih nogu: Ivica Matošević i Bojan Šumonja (M. DAMJAN)
Znaju se od malih nogu: Ivica Matošević i Bojan Šumonja (M. DAMJAN)

- Spojili su nas ljubav prema umjetnosti i vinu. Ne vidim ljepšeg spoja nego između čovjeka i žene te umjetnosti i vina, rekao je Bojan Šumonja na svoj 52. rođendan koji je dočekao kako umjetniku i dolikuje: u društvu, na otvorenju vlastite izložbe kod prijatelja Ivice Matoševića kojeg poznaje od djetinjstva. Tek nekoliko dana nakon otvaranja izložbe u Poreču gdje je izložio političke radove, zajedno s Matoševićem otvorio je prvu izložbu pejzaža nakon desetak godina stanke.

- To je moj reiki na stvarnost pomoću kojeg se liječim od stvarnosti, rekao je Šumonja o svom ciklusu mediteranskih pejzaža koji radi već godinama, a sinoć je izložio sedam velikih ulja na metalu s prizorima s pulskog Lungomarea. Njegovi pejzaži doslovno sjaje, kako zbog originalne metalne podloge, tako i zbog korištenja žive žute, plave i zelene boje koje poredane u jednostavnim oblicima isijavaju pažljivo uhvaćenu svjetlost. Osim slika, Šumonja je prikazao i jedanaest ručno oslikanih majica u raznim veličinama s bajkovitim prizorima koje su, kaže, "njegov neuspješni pokušaj biznisiranja".

Radovi će kod Matoševića ostati idućih mjesec dana i tako upotpuniti kulturna događanja u ovoj "vinskoj" galeriji nedaleko od Limskog kanala. Druženje uz vino, pršut i sir potrajalo je do kasno u noć, a fešti su se pridružili i poznati gosti poput Ivana Jakovčića i članova Gustafa. (Napisala i snimila M. DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter