Rođendan umjetnosti i u Hrvatskoj

Braća Sinkauz (Arhiva/D. ŠTIFANIĆ)
Braća Sinkauz (Arhiva/D. ŠTIFANIĆ)

Večeras se u 24 europska grada i na isto toliko radiostanica obilježava Rođendan umjetnosti, projekt koji je pokrenula skupina za ars acusticu Europske radijske unije. Razni događaji, koncerti i zvučni performansi emitiraju se, među ostalim, iz Berlina, Praga, Moskve, Madrida, Tallinna, Stockholma…

U našoj zemlji u obilježavanje se uključio Treći program Hrvatskog radija na kojem u 20.10 sati 20-minutni projekt vodi pulski glazbenik Alen Sinkauz kojem se pridružio brat Nenad, a obojica su dobro znani iz benda East Rodeo.

Njima su se pridružili multimedijalni umjetnik Bojan Gagić i glumica Milica Manojlović, a njihov nastup emitiran je iz MM centra zagrebačkog SC-a.

- Bavimo se odnosom zvuka i teksta. To je koncert eksperimentalne glazbe, ali strukturu nam daje tekst po kojem radimo, a to je govor iz filma "Veliki diktator" Charlieja Chaplina, objasnio nam je Alen Sinkauz.

Tema je "Odsutnost" uz podnaslov "Crno-bijelo" jer se bave analognim pristupom u zvuku i zato što je citat iz crno-bijelog filma. Citat iz spomenutog filma odabrali su jer su svjesni da komuniciraju sa širokom masom slušatelja pa su odlučili i da će ga Manojlović izreći na engleskom.

Braća Sinkauz prije toga nikad nisu radili s Gagićem i Manojlović pa su kroz improvizaciju došli do intuitivne kompozicije što im je nalagala i sama forma teksta.

Ono što su napravili prilično je nasmijalo Alena koji nam je objasnio da bi zbog toga rezultat njihovog rada mogli žanrovski definirati kao industrijski gospel.

To je ujedno i prvi put da braća Sinkauz autorski nastupaju u sklopu Rođendana umjetnosti, a Alen je već prošle godine sudjelovao kao izvođač u drugom projektu.

Ove godine je tako bio milijun pedeseti Rođendan umjetnosti jer se cijeli projekt drži ideje francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije milijun godina, i to kada je netko ubacio spužvu u kantu s vodom. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter