Rođendan brigade koja služi na ponos svim Istranima

Zajednička slika s pripadnicima 119. brigade (B. PETROVIĆ)
Zajednička slika s pripadnicima 119. brigade (B. PETROVIĆ)

Istarski župan Valter Flego sa suradnicima i pulski gradonačelnik Boris Miletić primili su danas u sjedištu Istarske županije pripadnike 119. brigade Hrvatske vojske koja je danas, 7. rujna, proslavila 25. obljetnicu svoga osnutka. Župan i gradonačelnik čestitali su pripadnicima 119. brigade obljetnicu te izrazili zahvalnost na svemu što su činili u ratnim ali i mirnodopskim godinama.

Hrabrost i nepokolebljiva volja

Čestitavši svim pripadnicima 119. brigade Flego je istaknuo kako su na svome ratnome putu "pokazali hrabrost, odgovornost, samosvijest i nepokolebljivu volju" te su zbog toga bili i ostali naš ponos. Podsjetio je i kako je ove godine 119. i 154. brigadi HV-a, dodijeljeno najveće županijsko priznanje - Grb Istarske županije kao dokaz koliko se cijeni ono što su učinili za Istru koja je, na sreću, bila pošteđena ratnih razaranja te cijelu Hrvatsku.

- Vi možete služiti kao primjer svima nama i vjerujem da će naša djeca o tome učiti u školama, naveo je Flego posebno se prisjetivši sedmorice branitelja koji su dali ono najvrednije što su imali - svoje živote, navodeći kako i danas živi sjećanje na Tomislava Brstila, Dušana Bulešića, Marijana Vinkovića, Damira Meaškog, Nenada Kalčića, Bajra Draginovića i Slavka Cindrića iu 119 brigade.

Gradonačelnik Miletić istaknuo je da je Istra dala proporcionalno najveći broj branitelja navodeći kako je iz naše županije na bojištima širom Hrvatske djelovalo oko 15 tisuća branitelja, a samo iz Pule više od šest tisuća. Svi oni zauzimaju časno mjesto u novijoj istarskoj povijesti, kazao je Miletić.

- Posebno smo ponosni što iza vaših djelovanja nije ostala ni najmanje mrlja, istaknuo je gradonačelnik dodajući kako Grad i Županija jednako dobro surađuju s pripadnicima NOB-e i Domovinskog rata.

Doprinos očuvanju mira

Nakon zahvala na čestitkama i podršci zapovjednici Marijan Mužinić i Mauro Ukušić prisjetili su se ratnog puta 119. brigade, od toga koliko je imala značaja prilikom očuvanja mira u Puli gdje je bilo smješteno čak 12 tisuća pripadnika JNA, pa sve do ratnog puta u Liku te na kraju operacije Oluja.

Mužinić je podsjetio kako je brigada bila formirana u specifičnim uvjetima, a da su ljudi takoreći iz papuča i fotelja, iz županije još uvijek pune turista, odlazili sa puškom na ramenu u hladnu Liku na temperature od minus 29. Mužinić i Ukušić posebno su istaknuli dobru suradnju koju su imali s tadašnjim političkim vodstvom, poput pokojnog Deblianca i Štokovića, te kako je samo bliskom suradnjom izbjegnuto razaranje Pule.

Mužinić je na kraju naveo kako su ukupno 82 pripadnika brigade ranjena, ali i posebno istaknuo značaj pripadnika inženjerske satnije 119. brigade prilikom razminiravanja zračne luke pri čemu su onesposobili preko tri tisuće mina, a pet je pripadnika ranjeno, od čega dvoje teško, što se rijetko spominje.

Nakon prijema, predstavnici Grada Pule, Istarske županije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata položili su vijence na Centralnom križu na Gradskom groblju te na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa. I tom se prigodom predsjednik Kluba 119. Brigade HV-a Roberto Fabris prisjetio ratnog puta 119. Brigade.

- Brigada je imala tri cilja; očuvanje mira na području Istarske i Primorsko-goranske županije, tijekom rata osiguranje crte razdvajanja te oslobađanje okupiranog područja Republike Hrvatske, kazao je Fabris koji je potom sve prisutne pozvao da minutom šutnje odaju počast sedmorici pripadnika 119. brigade koji su na tom putu izgubili svoje živote. Dodajmo da će nakon prigodnog programa u Labinu, danas u Puli i sutra u Rovinju centralna svečanost proslave biti održana u petak u prostorijama Kluba 119. brigade na adresi Bartolomeo dei Vitrei, s početkom u 18 sati, a svoj dolazak najavio je i izaslanik predsjednice Republike. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter