"Rodena alternativa koja može pobijediti HDZ"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici stranaka Kukuriku koalicije - SDP-a, HNS-a IDS-a i HSU-a - potpisali su danas sporazum o zajednickom izlasku na parlamentarne izbore u svim izbornim jedinicama, a o tome su javnost izvijestili na Markovu trgu, najavljujuci pobjedu na izborima kao alternativa neuspješnoj i korumpiranoj aktualnoj vlasti.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanovic je u obracanju novinarima ispred crkve Sv. Marka naglasio da sporazum, potpisan na drugu obljetnicu prvog okupljanja cetiri stranke u Kastvu, predstavlja tehnicku provedbu politickog dogovora o zajednickom nastupu na izborima.

"Danas možemo reci da Hrvatska ima alternativu, ima jasan izbor izmedu jedne neuspješne vlasti i jednog saveza modernih, progresivnih stranaka koje ce se okupiti u koalicijskoj vladi sastavljenoj od sposobnih politicara", kazao je Milanovic.

"Od danas Hrvatska ima jasnu alternativu - s jedne strane nesposobnost, korupcija, izgubljenost koja sve dublje Hrvatsku povlaci u glib, a s druge strane šansa i nada da je ovu zemlju moguce voditi bolje, poštenije, kvalitetnije, da je naprosto Hrvatska zaslužila promjene koje su nam nužne što prije", porucio je.

Upitan zašto sporazum nisu potpisali javno, odnosno pred novinarima, Milanovic je odgovorio da je sporazum na tragu svega onoga što su mediji zadnjih dana "tocno ili uglavnom tocno i ispravno špekulirali" te da tu nema nikakvih iznenadenja.

"Ti su pregovori, rekao bih, bili vrlo laki, ali dopustite da o detaljima sporazuma prvo upoznamo svoja stranacka tijela. Nema nikakvih tajni ni misterija, o svemu onome što ste govorili bili ste uglavnom u pravu", porucio je novinarima.

Naglasio je kako od aktualne vlade više nema nikakvih ocekivanja, "osim možda jednog naivnog ocekivanja da ce slušati i razmišljati što je interes Hrvatske - da se raspišu izbori što prije, i radi referenduma i radi ukupne dinamike dogadanja u Hrvatskoj, radi potrebe da zemlja dobije što je moguce ranije novi proracun, i da o tome odlucuje vecina koja ce dobiti potporu hrvatskih gradana".

U njegovoj koaliciji, dodao je Milanovic, smatraju da bi se danas trebao raspustiti aktualni saziv Sabora, jer Sabor, rekao je, nakon završetka pregovora posla realno više i nema. "Njegov najvažniji posao, osim organizacije i raspisivanja referenduma, jest novi proracun, a to treba poceti raditi na vrijeme", istaknuo je.

Upitan je li koalicija svjesna da ce, formira li novu vladu, morati drasticno srezati državni proracun, Milanovic je odgovorio da su cetiri stranke svjesne da se Hrvatska mora prestati zaduživati na nacin kao do sada, odnosno samo za tekucu potrošnju, te efikasnije trošiti javni novac.

"Svjesni smo svih izazova, ali isto tako i toga da imamo dug prema gradanima, da moramo sacuvati socijalnu stabilnost, koheziju i harmoniju, i da ce to biti vrlo težak posao. Prije detaljnijeg uvida u javne financije bilo bi neodgovorno govoriti o detaljima, ali radi se o efikasnijem trošenju javnog novca koja je bila velika i neracionalna, jako neodgovorna, a katkad i kriminalna", porucio je.

Predsjednik HNS-a Radimir Cacic naglasio je kako Hrvatska, nakon faze stvaranja države i "kvalificiranja za Europu", ulazi u trecu fazu, u prostor konacno normalne i uspješne europske zemlje.

"Vrijeme u koje ulazimo traži sasvim drugaciju politiku, sasvim drugaciju vladu, sasvim druge ljude. Ova koalicija je zasnovana na drugim politickim temeljima, drugim moralnim i ljudskim vrijednostima i na tome ce graditi sasvim drugaciju vladu koja ce, siguran sam, potpuno odgovoriti na zahtjeve vremena koje je pred nama", rekao je Cacic.

IDS-ov celnik Ivan Jakovcic istaknuo je da je Hrvatska, nakon današnjeg potpisivanja koalicijskog sporazuma, dobila novu nadu, novu alternativu svemu lošem što se dogadalo zadnjih godina. "Svaka od naših stranaka je specificna, ali ono što je sigurno je da dijelimo iste vrijednosti koje, vjerujem, dijeli i velika vecina gradana Hrvatske i zato vjerujem u pobjedu na sljedecim izborima", porucio je.

"Ovim našim potpisom postavljamo temelje jedne moderne europske države, uvjereni da cemo vec do kraja ove godine preuzeti odgovornost za Hrvatsku i da cemo poceti zaista stvarati onakvu zemlju kakvu velika vecina gradana i želi", naglasio je Jakovcic.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je da njegova stranka želi dati puni doprinos pobjedi koalicije na predstojecim parlamentarnim izborima, uvjereni da artikuliramo volju vecine gradane Hrvatske. Ono što HSU najviše interesira u buducoj vladi, dodao je, stabilnost je mirovinskog, zdravstvenog i sustava socijalne skrbi, njihova održivost i pravicnost, a sto se mora postici novim zapošljavanjem. (Hina)


Jakovcic: Osma izborna jedinica glasat ce za nas
"IDS je vrlo zadovoljan što je stvorena prava alternativa koja može pružiti odgovornost za buducnost Hrvatske", kaže Ivan Jakovcic, predsjednik IDS-a, u izjavi za naš list nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma sa SDP-om, HNS-om i HSU-om.

"Rodena je alternativa koja sigurno može pobijediti HDZ na predstojecim parlamentarnim izborima. Vjerujem kako ce to gradani i biraci iz VIII. izborne jedinice posebno prepoznati, jer u njoj velika vecina glasa za centar i lijevi centar, odnosno socijaldemokratsku i liberalnu opciju.

Siguran sam da cemo posebno u VIII. izbornoj jedinici postici odlican rezultat i pozivam sve ljude koji žele promjene u Hrvatskoj da glasaju za nas, jer smo jedina prava alternativa koja Hrvatskoj osigurava buducnost", izjavio je Ivan Jakovcic. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter